0
1
σχόλια
372
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Είναι καθόλου αγάπη αυτό που νιώθουμε ή μόνο φόβος απώλειας;

DOCTV.GR
28 Νοεμβρίου 2018
ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ που έχασε, που κλότσησε, που απόφυγε, ακόμα κι εκείνες που ποτέ δεν της έτυχαν.

ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ την έζησε σαν τυφλός, χωρίς καν να διαιστανθεί πως υπάρχει ομορφιά. Τον καταλάβαινε. Αφού κι αυτή το ίδιο ήταν, κι αυτή έζησε σαν τυφλή. Δεν έβλεπε τίποτ' άλλο από ένα μόνο πρόσωπο φωτισμένο με τον δυνατό προβολέα της ζήλιας. Τι θα γινόταν αν ξαφνικά αυτός ο προβολέας έπαυε να φωτίζει; Στο άπλετο φως της μέρας θα εμφανίζονταν χιλιάδες άλλα πρόσωπα και ο άντρας που της φαινόταν πρωτύτερα να είναι ο μοναδικός στον κόσμο, θα γινόταν ένας απ' τους πολλούς.

ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, ΕΝΙΩΘΕ ΝΑ 'ΧΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και να 'ναι όμορφη γυναίκα και στη συνέχεια σκέφτηκε: Είναι καθόλου αγάπη αυτό που την κρατάει κοντά στον Κλίμα ή μόνο φόβος μην τον χάσει; Κι αν αυτός ο φόβος ήταν στην αρχή μια αγχωτική φόρμα αγάπης, δεν εξατμίστηκε με τον καιρό -κουρασμένη κι εξαντλημένη- η αγάπη απ' αυτή τη φόρμα; Δεν της έμεινε στο τέλος πια μόνο φόβος, σκέτος φόβος χωρίς αγάπη; Και τι θ' απομείνει αν χάσει αυτόν τον φόβο;

Ο ΤΡΟΜΠΕΤΙΣΤΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ πάλι ακατανόητα. Στράφηκε και τον κοίταξε κι είπε από μέσα της, πως έτσι και σταματήσει να ζηλεύει, δεν θα μείνει τίποτα. Έτρεχε μπροστά με μεγάλη ταχύτητα και σκέφτηκε, πως κάπου πέρα στον δρόμο της ζωής υπάρχει κάποια χαραγμένη γραμμή που θα σημαίνει χωρισμό με τον τρομπετίστα. Και για πρώτη φορά ύστερ' από μια τέτοια σκέψη δεν ένιωσε ανησυχία ή φόβο.


Ο Μίλαν Κούντερα είναι Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1929 στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης και Το Αστείο. Έχει συγγράψει τόσο στην τσεχική όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Via Ithaque.gr


Διαβάστε επίσης:
Kούντερα: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι
Η αθανασία του Μίλαν Κούντερα

 
εμφάνιση σχολίων