0
1
σχόλια
210
λέξεις
CULTURE

O 12oς συγγραφέας που τυπώνεται εν ζωή στις εκδόσεις Γκαλιμάρ

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
1 Απριλίου 2011
«Οι άνθρωποι φωνάζουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι αλήθεια. Το μέλλον είναι ένα αδιάφορο κενό που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Το παρελθόν είναι γεμάτο από ζωή, πρόθυμο να μας διεγείρει, να μας προσβάλλει, να μας βάλει στον πειρασμό να το καταστρέψει ή να το βελτιώσουμε. Ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι θέλουν να είναι κυρίαρχοι του μέλλοντος είναι για να αλλάξουν το παρελθόν» είπε κάποτε ο Μίλαν Κούντερα.

Αλλά ο ίδιος μάλλον δεν θα άλλαζε το δικό του παρελθόν, που του έδωσε τροφή για τα γραπτά του, που του πρόσφεραν με τη σειρά τους μια θέση στη Βιβλιοθήκη της Πλειάδας.

Ο Τσέχος συγγραφέας είναι ο 12ος εν ζωή που βλέπει τον εαυτό του να μπαίνει στην περίφημη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Γκαλιμάρ. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι Φ. Κάφκα, Γ. Φώκνερ, Φ. Γ. Λόρκα, Ε. Ιονέσκο κ.α. με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να κάνει ποδαρικό το 1966.

Η Βιβλιοθήκη της Πλειάδας δίνει έμφαση σε έργα αρχικά γραμμένα στα γαλλικά, όμως η συλλογή περιλαμβάνει και κλασσικά αριστουργήματα όπως έργα του Σαίξπηρ. Μέχρι σήμερα, περίπου 500 βιβλία έχουν εκδοθεί στη σειρά, ενώ κάθε χρόνο βγαίνουν κατά μέσο όρο 11 βιβλία -εκδόσεις με χειρόγραφα, σημειώσεις και εκδοτικές παραλλαγές. Για τους ξένους συγγραφείς γίνονται γαλλικές μεταφράσεις.

εμφάνιση σχολίων