1
1
σχόλια
309
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ανάβρα:  Ένα χωριό με μηδενική ανεργία, κι ένας δήμαρχος που άνθισε τον τόπο

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
12 Μαΐου 2014
300 κάτοικοι στοιβαγμένοι μαζί με χιλιάδες ζώα. Απουσία ύδρευσης. Χωματόδρομοι παντού. Σχολείο ούτε για δείγμα. Πώς το παραμελημένο, απομακρυσμένο χωριό της Ανάβρας Μαγνησίας έγινε όχι μόνο μια πλήρως λειτουργική κοινότητα, με μηδενική ανεργία, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της επαρχίας;

Ο δήμαρχος του χωριού της Ανάβρας Μαγνησίας, Δημήτρης Τσουκαλάς, εφάρμοσε στην πράξη το μοντέλο ανάπτυξης έτσι όπως θα έπρεπε να είναι: δηλαδή μοντέλο προσφοράς και αλληλεγγύης για όλους, όχι ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε.

Η Ανάβρα είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα όπου η ανεργία και η εγκληματικότητα είναι 0% ακόμα και στην περίοδο της κρίσης. Οι περίπου 500 κάτοικοι που ζουν στο χωριό είναι όλοι κτηνοτρόφοι με ιδιόκτητες σύγχρονες φάρμες. Το ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο είναι από 30.000 έως 100.000 ευρώ ενώ η μέση ηλικία των κατοίκων είναι κάτω των 40 ετών. Η κτηνοτροφία είναι το εμπόριο της Ανάβρας, που διαθέτει το δικό της σφαγείο και κατ’ επέκταση μια ολόκληρη εμπορική αλυσίδα που φέρνει τα έσοδα στους κατοίκους της.

Για τους δασκάλους και τους γιατρούς του χωριού που έρχονταν από διπλανές περιοχές τους προσφέρθηκε εξολοκλήρου δωρεάν διαμονή, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να φεύγουν. Η προληπτική ιατρική παρέχεται δωρεάν σε όλους τους δημότες - μέχρι και ορθοδοντική. Σε αυτόν τον τόπο, κανείς δεν είναι μόνος και παρατημένος.

Η απομακρυσμένη Ανάβρα έχει δωρεάν γυμναστήριο, δύο ολοήμερα σχολεία, ένα αιολικό πάρκο που αποφέρει μέχρι 100.000 ευρώ τον χρόνο έσοδα στην κοινότητα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, Λαογραφικό Μουσείο και ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων. Ναι, και ίντερνετ για όλους.

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς εξηγεί στην ομιλία του τον τρόπο δημιουργίας αυτού του πρότυπου χωριού και σχολιάζει τη χρήση των κονδυλίων στην Ελλάδα της μίζας: «Λεφτά υπήρχαν πάντα. Είναι άλλοθι των συναδέλφων μου δημάρχων να λένε το αντίθετο», μιας και «η εξουσία είναι πάντα αντεργατική».

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στα TED.



εμφάνιση σχολίων