0
1
σχόλια
316
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ - Ένας στους τέσσερις που ασθενούν με Long Covid εμφανίζουν σημάδια αυτοάνοσης νόσου έως και ένα χρόνο μετά
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
22 Σεπτεμβρίου 2022
Το 75% όσων αρρώστησαν λόγω κορονοϊού, έχουν αναρρώσει μετά από 12 μήνες, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσησης. Ο ένας στους τέσσερις έχει ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα όπως βήχα, κόπωση και δύσπνοια. Όσοι έχουν επίμονα συμπτώματα έχουν στο σώμα τους αντισώματα που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα, δείχνει επιστημονική μελέτη
 

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι για σημάδια αυτοάνοσης νόσου στους ασθενείς με Long Covid                                        

Η έρευνα βρήκε ότι τα δείγματα αίματος από ασθενείς με μακρά Covid-19, που πάσχουν ακόμη από κόπωση και δύσπνοια ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη, εμφανίζουν εμφανή ίχνη αυτοάνοσης νόσου. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της Long Covid που είναι σχετικά συχνή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μανάλι Μούκερτζι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο και τον καθηγητή Κρις Κάρλστεν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, έκαναν τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal. Μελέτησαν 106 ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 τη διετία 2020-21 και είχαν νοσηλευθεί. Οι αυτοάνοσες παθήσεις συμβαίνουν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εσφαλμένα επιτίθεται στα υγιή μέρη του σώματος, προκαλώντας ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Στις αυτοάνοσες διαταραχές το σώμα παράγει αυτο-αντισώματα που δεν στοχεύουν σε επιβλαβείς ιούς και βακτήρια, αλλά σε υγιή κύτταρα και ιστούς.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι για σημάδια αυτοάνοσης νόσου στους ασθενείς με Long Covid-19 που διαρκεί για ένα έτος ή περισσότερο. Oi ασθενείς με συμπτώματα Covid-19 μετά από ένα έτος θα πρέπει ίσως να απευθυνθούν σε ρευματολόγο ή σε άλλο ειδικό για τις αυτοάνοσες παθήσεις και όχι κατ' ανάγκη σε παθολόγο, πνευμονολόγο ή λοιμωξιολόγο.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Η βιταμίνη που μειώνει άγχος και κατάθλιψη
ΕΡΕΥΝΑ: Τι κάνει ένα άτομο βαρετό;
ΟΗΕ: Πώς οι φυσικές καταστροφές συνδέονται
εμφάνιση σχολίων