0
1
σχόλια
490
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Σεπτεμβρίου 2022
Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των υψηλών δόσεων βιταμίνης Β6 σε νεαρούς ενήλικες και ανακάλυψαν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη μετά την επί ένα μήνα καθημερινή λήψη των συμπληρωμάτων.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Φιλντ, κύριος συγγραφέας της μελέτης από τη Σχολή Ψυχολογίας και Κλινικών Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, είπε: «Η λειτουργία του εγκεφάλου βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των διεγερτικών νευρώνων που μεταφέρουν πληροφορίες και των ανασταλτικών νευρώνων, οι οποίοι αποτελούν τα «φρένα» του εγκεφάλου, καταστέλλοντας τη νευρική δραστηριότητα των κυττάρων με τα οποία συνδέονται. Πρόσφατες θεωρίες έχουν συνδέσει τις διαταραχές της διάθεσης και ορισμένες άλλες νευροψυχιατρικές παθήσεις με διαταραχή αυτής της ισορροπίας, συχνά προς την κατεύθυνση των αυξημένων επιπέδων της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα να παράγει έναν συγκεκριμένο χημικό αγγελιοφόρο που αναστέλλει τις παρορμήσεις στον εγκέφαλο και η μελέτη μας συνδέει αυτό το κατευναστικό αποτέλεσμα με μειωμένο άγχος μεταξύ των συμμετεχόντων».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στρες, λίγες μελέτες όμως έχουν εξετάσει ποιες βιταμίνες είναι υπεύθυνες γι' αυτή την επίδραση.

Η νέα μελέτη επικεντρώνεται στον πιθανό ρόλο της Βιταμίνης Β6, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την παραγωγή GABA (Γάμμα-Αμινοβουτυρικό Οξύ). To GABA είναι ένα αμινοξύ που λειτουργεί σαν νευροδιαβιβαστής στον οργανισμό. Συντίθεται στο σώμα από το γλουταμινικό οξύ. Είναι βασικό συστατικό για υγιές νευρικό σύστημα και δρα κατά του stress.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, πάνω από 300 άτομα έλαβαν τυχαία είτε συμπληρώματα βιταμίνης Β6 είτε συμπληρώματα Β12 σε ποσότητα πολλαπλάσια από αυτή της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης (περίπου 50 φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση) ή ένα εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες έλαβαν την ποσότητα των βιταμινών μία φορά την ημέρα με το φαγητό επί ένα μήνα.

Η μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, αλλά η βιταμίνη Β6 προκάλεσε μια στατιστικά αξιόπιστη διαφορά.

Τα αυξημένα επίπεδα GABA μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει συμπληρώματα βιταμίνης Β6 επαληθεύτηκαν από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της μελέτης, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι η Β6 ήταν υπεύθυνη για τη μείωση του άγχους. Εντοπίστηκαν ανεπαίσθητες αλλά αβλαβείς αλλαγές στην οπτική απόδοση.

Ο Δρ. Φιλντ είπε: «Πολλά τρόφιμα, όπως ο τόνος, τα ρεβίθια και πολλά φρούτα και λαχανικά, περιέχουν βιταμίνη Β6. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη δοκιμή υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων για να υπάρξει θετική επίδραση στη διάθεση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η επίδραση της βιταμίνης Β6 στο άγχος στη μελέτη μας, ήταν αρκετά μικρή σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς από τη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη διατροφή προκαλούν πολύ λιγότερες δυσάρεστες παρενέργειες από τα φάρμακα, και έτσι στο μέλλον οι άνθρωποι μπορεί να τις προτιμούν ως παρέμβαση».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.

Via onmed


Διαβάστε επίσης:
Ψυχολογικά συμπτώματα: Πότε υποδηλώνουν ψυχική ασθένεια;
Υπερκόπωση από τα social media;
Τι είναι το ακρυλαμίδιο και γιατί να το αποφύγω;
εμφάνιση σχολίων