0
1
σχόλια
772
λέξεις
ΖΗΝ
Ένα από τα σημαντικά φαρμακευτικά βότανα που προστατεύει και τη λειτουργία του ήπατος. Συν δύο συνταγές!
 
DOCTV.GR
1 Φεβρουαρίου 2024
Η δράση της αγκινάρας (Cynara scolymus) ή κυνάρας ή κάκτου είναι γνωστή χιλιάδες χρόνια. Ήταν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, που την καλλιεργούσαν για αιώνες ως τροφή, στα νότια μέρη της Ευρώπης. Πιστεύεται ότι η αρχική προέλευση της αγκινάρας  είναι από το Μαρόκο ή τα Κανάρια Νησιά, ενώ σήμερα καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου σε σημεία προφυλαγμένα από το ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.

Η αγκινάρα, μετά την ανακάλυψη του βιοδραστικού της κιναρίνης (cynarin), θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα σημαντικά φαρμακευτικά βότανα, με το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας να επικεντρώνεται στη διερεύνηση της ικανότητάς της να μειώνει τη χοληστερόλη, να προστατεύει και να υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, να αυξάνει την παραγωγή της χολής και να αποτρέπει τη δημιουργία χολόλιθων.

Η «ανατομία» του φυτού: Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστεροειδών που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2 μέτρα ύψος. Τα στελέχη της είναι τραχιά, ρυτιδωμένα και διακλαδισμένα, ενώ τα φύλλα είναι μεγάλα, διατεταγμένα εναλλάξ επάνω στο στέλεχος, με μεγάλα με βαθιές σχισμές, γκρι στο κάτω μέρος και σκούρα πράσινα στην κορυφή. Οι βλαστοί καταλήγουν σε ανθικό στέλεχος με ταξιανθίες από μικρά, μπλε-ιώδη λουλούδια στην κορυφή του. Η ανθοκεφαλή αποτελεί και το βρώσιμο μέρος του φυτού.

Ποια μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται: Τα φύλλα της αγκινάρας, που χρησιμοποιούνται στη φυτοθεραπεία –τόσο σε ξηρή όσο και σε φρέσκια μορφή– είναι γνωστά στην παραδοσιακή Ευρωπαϊκή ιατρική, από τα χρόνια της ρωμαϊκής εποχής. Στη Γερμανία χρησιμοποιείται σήμερα ως φαρμακευτικό φυτό για χολαγωγό και ηπατοδιεγερτική δράση, για τη μείωση των λιπιδίων και για τη διέγερση της όρεξης. Η χολαγωγός και ηπατοπροστατευτική δράση του φυτού συνδέονται με τις ουσίες κυναρίνη και τα διάφορα οξέα που περιέχει, τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, την μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αλλά και από άλλες τοξίνες.

Γνωστή είναι η χρήση της αγκινάρας (που ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές) ως χωνευτικό, για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσπεψίας, ναυτίας, μετεωρισμού και δυσκοιλιότητας, που προκαλείται από την κακή ηπατική λειτουργία. Επίσης, το ότι δείχνει να μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια εξηγεί την παραδοσιακή της χρήση στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης.

Φύλαξη: Να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να προφυλάσσεται από το φως.

Τι να προσέχετε: Η αγκινάρα θεωρείται ασφαλές βότανο για χρήση ως φυτικό φάρμακο και δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με σοβαρές παρενέργειες όταν χρησιμοποιείται σε συνιστώμενες δόσεις. Δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις κατά της χρήσης του βοτάνου για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, αλλά λόγω της έλλειψης στοιχείων και σύμφωνα με τη γενική ιατρική πρακτική, τα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν Cynara δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Ασθενείς με απόφραξη των χολαγγείων (bile duct obstruction) καλό είναι να μη παίρνουν παρασκευάσματα με Cynara χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί η χολαγωγός του δράση μπορεί να επιδεινώσει την απόφραξη.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΦΑΡΦΑΛΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. φαρφάλες, 3 μελιτζάνες, 4 καρδιές αγκινάρας από βαζάκι, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, 3 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις στεγνώνουμε. Ψιλοκόβουμε τις μελιτζάνες και τις καρδιές αγκινάρας. Σωτάρουμε τα λαχανικά μας μαζί με το λάδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα ζυμαρικά μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε


ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 
1 δόση κιμά μαγειρεμένο όπως στον κλασικό μουσακά, 1 κιλό αγκινάρες κατεψυγμένες, σε χοντρές φέτες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος), 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τριμμένη φρυγανιά για την κρούστα, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ: 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2%, 3 αβγά χτυπημένα, 1 κουτ. σούπας αλεύρι στη μύτη του κουταλιού μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε τις αγκινάρες και το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλατίζετε και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τις αγκινάρες για 5-6 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα υλικά της μπεσαμέλ. Σε ένα πιρέξ στρώνετε τις αγκινάρες, σκεπάζετε ομοιόμορφα με τον κιμά, τελειώνετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με φρυγανιά και ψήνετε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

TIPS: Στον καιρό τους, θα κάνετε τη συνταγή με φρέσκες αγκινάρες. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με την κλασική μπεσαμέλ.


Διαβάστε επίσης:
9 συνήθειες που μας απομακρύνουν από την ευτυχία
ΣΥΝΤΑΓΗ: Χριστουγεννιάτικο ρολό αφράτο
12 εύκολες, θρεπτικές σούπες
εμφάνιση σχολίων