0
1
σχόλια
355
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Κανένα από τα βιβλία που είχα διαβάσει δεν εξηγούσε αυτή την καταχθόνια-μαγευτική, την ιδιότητα της Κίρκης που έχει η Ελλάδα»
 
DOCTV.GR
14 Ιουλίου 2020
Ένιωθα ολοκληρωτικά και για πάντα ερωτευμένος με το ελληνικό τοπίο από τη στιγμή που έφτασα. Όμως με τον έρωτα ήρθε και ένα αντιφατικό, σχεδόν εκνευριστικό συναίσθημα, καθώς ένιωθα την ανικανότητα και την κατωτερότητα, σαν να ήταν η Ελλάδα μια γυναίκα τόσο προκλητική σεξουαλικά που έπρεπε να την ερωτευθώ σωματικά και απελπισμένα, και την ίδια στιγμή τόσο ήρεμα αριστοκρατική που θα ήμουν ανίκανος να την πλησιάσω.

Κανένα από τα βιβλία που είχα διαβάσει δεν εξηγούσε αυτή την καταχθόνια-μαγευτική, την ιδιότητα της Κίρκης που έχει η Ελλάδα, την ιδιότητα που την κάνει μοναδική. Στην Αγγλία ζούμε σε μια μουγκή, ήρεμη, εξοικειωμένη σχέση με ό,τι απομένει από το φυσικό μας τοπίο και το απαλό βόρειο φως του, στην Ελλάδα το φως και το τοπίο είναι τόσο ωραία, τόσο ζωντανά, τόσο έντονα, τόσο άγρια, που η σχέση είναι αμέσως αγάπη-μίσος, μια σχέση πάθους. Μού πήρε αρκετούς μήνες ώσπου να το καταλάβω και πολλά χρόνια ώσπου να το αποδεχθώ.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Τζον Φόουλς, Ο Μάγος, μτφ. Φαίδων Ταμβακάκης, εκδ. Εστία. Ο Τζον Ρόμπερτ Φόουλς (John Robert Fowles, 31 Μαρτίου 1926 – 5 Νοεμβρίου 2005) ήταν Άγγλος λογοτέχνης, που κινούταν ανάμεσα στον μοντερνισμό και τον μεταμοντερνισμό. Στα γραπτά του. Έχει επηρεαστεί από τους Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Αλπέρ Καμύ. Δίδαξε αγγλικά σε ένα σχολείο στις Σπέτσες κι εκεί εμπνεύστηκε το μυθιστόρημά του «Ο Μάγος» (The Magus, 1965), που έγινε αμέσως best seller. Ακολούθησε το βιβλίο «Η γυναίκα του Γάλλου υποπλοιάρχου»  (The French Lieutenant's Woman, 1969), Μεταφράστηκε σε πάνω από δέκα γλώσσες και εδραίωσε τη φήμη του Φώουλς. To 1981 διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ και με πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ και τον Τζέρεμι Άιρονς. Ήταν άθεος και το 1998, σε δοκίμιό του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, έγραψε μεταξύ άλλων: «Η αθεΐα δεν είναι ζήτημα ηθικής επιλογής αλλά ανθρώπινης υποχρέωσης». Το 2008 οι αγγλικοί Τάιμς τον ανέδειξαν ως έναν από τους 50 σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945 και μετά.


Διαβάστε επίσης:
Ήρθα από τα δέντρα στα βότσαλα
Μαζάουερ: Η Ελλάδα πολεμάει για το μέλλον
Ντύλαν: Να αγαπούν το ίδιο ιδεώδες
εμφάνιση σχολίων