0
1
σχόλια
442
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Έντονες επικρίσεις δέχεται το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του αλλά και τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι αναθέσεις
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
18 Ιουνίου 2020
Με επείγουσες διαδικασίες, ο Δήμος Αθηναίων έκλεισε βασικές οδούς και αρτηρίες, προκαλώντας χάος στην κυκλοφορία των δρόμων, με αφορμή το σχέδιο να πεζοδρομηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας. Οδηγοί, πολίτες αλλά και φορείς καταγγέλλουν την έλλειψη συνοδευτικού εναλλακτικού σχεδίου, όμως το σχέδιο δέχεται έντονες επικρίσεις και για τον προϋπολογισμό του, όπως και τη διαδικασία με την οποία γίνονται οι αναθέσεις.

Ο προϋπολογισμός για το σχέδιο του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, φθάνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα ξεκίνησαν χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού με απευθείας αναθέσεις, με το πρόσχημα της πανδημίας του κορονοϊού, όπως και άλλες απευθείας αναθέσεις. Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Αλεξίου, αναφέρει πως οι αναθέσεις αυτές πληρώνονται «στο ντούκου» και όχι με την σταδιακή παράδοση του έργου. Αυτό αποτελεί απειλή τόσο για τον τρέχοντα όσο και για τους επόμενους προϋπολογισμούς του Δήμου Αθηναίων, ενώ «ήδη κάνουν αναμόρφωση προϋπολογισμού κάθε 15 ημέρες και «στραγγίζουν» κωδικούς για να εξασφαλίσουν ρευστότητα» τονίζει ο κος Αλεξίου.
 

«Είναι αδύνατο να υπήρχε εταιρεία που μπορεί να παραδώσει τις 1.000 ζαρντινιέρες προδιαγραφών που ζητούσε η προκήρυξη. Η διαδικασία, μοιάζει με φωτογραφική που μόνο το όνομα δεν λέει»  

Ο κος Αλεξίου λέει ότι τα έργα προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά, σε έκτακτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, με ασφυκτικά περιθώρια κατάθεσης αίτησης συμμετοχής (μόλις δύο ημέρες) ενώ ο χρόνος παράδοσης είναι επίσης ασφυκτικός, πράγμα που καθιστά τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές των απαιτήσεων σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. «Είναι αδύνατο να υπήρχε εταιρεία που μπορεί να παραδώσει τις 1.000 ζαρντινιέρες προδιαγραφών που ζητούσε η προκήρυξη. Η διαδικασία, μοιάζει με φωτογραφική που μόνο το όνομα δεν λέει».

Η λίστα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει εκατοντάδες ζαρντινιέρες, κάποιες από αυτές μεγάλες σαν δωμάτια και με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, 13.000 δέντρα, φυτά και θάμνους, παγκάκια με led φωτισμό, κ.ά. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προσωρινή παρέμβαση. Αποτελούν μόνιμα έργα με μεγάλο κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Το TVXS αναφέρει πως για το σύνολο των παραπάνω ειδών, μαζί με τα απαραίτητα χώματα, την φύτευση και την συντήρηση των φυτών επί δίμηνο, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.108.165,80 ευρώ. Εκτός από τα παραπάνω είδη, περιλαμβάνεται μια μεγάλη προμήθεια υλικών και υπηρεσιών που αφορούν το βάψιμο και την σήμανση των περιοχών οι οποίες κλείνουν για τα οχήματα. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες βαφών και υλικών, όπου σύμφωνα με το Έθνος, ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός φθάνει τα 897.689,32 ευρώ. Ο κος Αλεξίου αναφέρει πως για τις ζαντινιέρες εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό τρεις εταιρείες με 10% διαφορά στις τιμές, ενώ για τα χρώματα και τη σήμανση μόνο μία εταιρεία γιατί οι άλλες δεν κατέθεσαν δικαιολογητικά.


Διαβάστε επίσης:
Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» και Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα
Η ταλαιπωρία που προκαλεί ο αυτοσχεδιασμός του Δήμου Αθηναίων
εμφάνιση σχολίων