0
1
σχόλια
300
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπολσονάρο στην διακυβέρνηση το 80% όσων σκότωσε η αστυνομία είναι αφρο-βραζιλιάνοι
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Φεβρουαρίου 2020
Το 80% όσων δολοφόνησε η αστυνομία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι μαύροι. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου Δημοσίας Ασφάλειας της Βραζιλίας (Institute of Public Security ISP). Οι δολοφονίες αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς έπειτα από το «εν λευκώ» που έδωσε το ακροδεξιό καθεστώς του Μπολσονάρο ενώ ο αριθμός των μαύρων που δολοφονήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, φτάνει εκείνον που είχε ολόκληρη η χώρα ένα χρόνο πριν.

Από τους 885 δολοφονηθέντες από την αστυνομία, οι 711 ήταν μαύροι. Οι αρχές αποδίδουν τον αριθμό στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη δράση συμμοριών ναρκεμπορίου όμως συγγενείς των θυμάτων ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια με σκοπό να αποδείξουν πως ουδεμία σχέση είχαν τα θύματα με εμπόριο ναρκωτικών. Μάλιστα συγγενείς και δικηγόροι λένε πως οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τέτοιες υποθέσεις να φτάσουν στα δικαστήρια.
 

Ο αριθμός και το είδος των θανάτων δείχνει πόσο δομικός και καθεστωτικός είναι ο ρατσισμός στη Βραζιλία  

«Τόσο υψηλά νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην επιβολή της δημόσιας ασφάλειας και το φυλετικό στοιχείο είναι εξαιρετικά σοβαρό», αναφέρει ο δικηγόρος Γκαβριέλ Σαμπάγιο, της οργάνωσης Κονεκτάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Όμως πάνω απ’ όλα, ο αριθμός και το είδος των θανάτων δείχνει πόσο δομικός και καθεστωτικός είναι ο ρατσισμός στη Βραζιλία».

O συνταξιούχος αξιωματούχος της στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας και ερευνητής στο εργαστήριο ανάλυσης βίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Robson Rodrigues, δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων από κρατικούς πράκτορες έσπασε ιστορικό ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, ο Βραζιλιάνος ακροδεξιός Πρόεδρος, Μπολσονάρο, έχει εμπλακεί ήδη σε μια σειρά σκανδάλων, λόγω της θέσης του που ενθαρρύνει τις αστυνομικές δυνάμεις προς τέτοιες συμπεριφορές, όπως αναφέρει το Telesure.
 

Διαβάστε επίσης:
Βραζιλία: Στους δρόμους για τη δολοφονία της Marielle
Ο Μπολσονάρο μέσα από τις δικές του δηλώσεις
εμφάνιση σχολίων