0
1
σχόλια
263
λέξεις
CULTURE

Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου διδάσκει σε καταυλισμό

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Μαρτίου 2016
Η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ είναι η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο, αφού διακρίθηκε ανάμεσα σε 8.000 υποψηφίους και κέρδισε τελικά το Global Teacher Prize, γνωστό και ως Νόμπελ των Δασκάλων.

Η Χανάν Αλ Χρουμπ είναι 43 ετών και διδάσκει στον προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ. Η μέθοδός της δεν είναι συμβατική και βασίζεται στο παιχνίδι. Την εμπνεύστηκε μέσα από την προσωπική της τραγωδία: «Στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι, τα παιδιά μου είδαν τον πατέρα τους να σκοτώνεται από ισραηλινούς μπροστά στα μάτια τους». Το σοκ επηρέασε τα παιδιά της σε μαθησιακό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, κι έτσι η Αλ Χρουμπ αποφάσισε να σταματήσει τις σπουδές της στην αγγλική φιλολογία και να συνεχίσει τις σπουδές της ως εκπαιδευτικός.

Η μέθοδός της είχε αποτέλεσμα γιατί τα παιδιά ξεπερνούν το σοκ της βίας. Οι συμπεριφορές αλλά και οι βαθμοί τους άρχισαν να βελτιώνονται, κι έτσι σύντομα έγινε μέθοδος διδασκαλίας και για τα υπόλοιπα παιδιά του καταυλισμού.

Αν και η ίδια δεν έζησε παιδική ηλικία αφού μεγάλωσε σε έναν καταυλισμό γεμάτο βία και εντάσεις, οι συνθήκες αυτές της έδωσαν ένα μεγάλο όνειρο που τελικά έγινε σκοπός ζωής: να μπορέσουν όλα τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να χτίσουν αύριο καλύτερες κοινωνίες. «Έγινα δασκάλα για να μεγαλώσω μια γενιά που να μάθει να ζει ειρηνικά» λέει η ίδια.

«Τα παιδιά γίνονται εύκολα επιθετικά γιατί αισθάνονται οργή εξαιτίας της πραγματικότητας που τα περιβάλλει. Μέσα από το παιχνίδι, τους μαθαίνω να ακούνε τους άλλους, να δέχονται τις διαφορετικές απόψεις και την ήττα, χωρίς οργή. Δημιουργώ ένα κλίμα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού».
 
εμφάνιση σχολίων