0
1
σχόλια
322
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα συστατικό που εμπεριέχεται στα «μαγικά μανιτάρια» μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
24 Ιουλίου 2019
Τα Magic Mushrooms (Μαγικά Mανιτάρια) φαίνεται πως εμπεριέχουν και ένα πραγματικά «μαγικό» συστατικό που μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το συστατικό ψιλοκυβίνης (psilocybin), δηλαδή το ενεργό συστατικό των μαγικών μανιταριών, ακόμα και σε μία μόνο δόση, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψης αλλά και το άγχος, ακόμα και για μήνες. Τα αποτελέσματα της ψιλοκυβίνης παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Τους δόθηκε μία μονή δόση και διαπιστώθηκε ότι το άγχος και άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν, μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στις λένε ότι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα. Οι εθελοντές είχαν «βαθιά ουσιαστικές πνευματικές εμπειρίες» που έκανε τους περισσότερους από αυτούς να επανεξετάσουν τη ζωή και το θάνατο, να σταματήσουν να νιώθουν απελπισμένοι, κι έφερε βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology.

Περίπου το 40-50% των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με καρκίνο πάσχουν κάποιο είδος κατάθλιψης ή άγχους. Τα αντικαταθλιπτικά έχουν μικρή επίδραση, ιδίως όσον αφορά την «υπαρξιακή» κατάθλιψη, πράγμα που οδηγήσει κάποιους να αισθάνονται τη ζωή τους δεν έχει νόημα και να σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία.

Η ψιλοκυβίνη ενεργοποιεί έναν υπο-τύπο σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι η λεγόμενη ορμόνη της χαράς. «Οι εγκέφαλοί μας είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να έχουν αυτά τα είδη των εμπειριών - αυτές τις αλλοιώσεις της συνείδησης. Έχουμε ενδογενώς χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας. Έχουμε ένα μικρό σύστημα που, όταν το γαργαλήσουμε λίγο, παράγει αυτές τις καταστάσεις που έχουν περιγραφεί ως πνευματικές ακόμα και μυστικιστικές» λέει ο Rolland Griffiths, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής ψυχιατρικής και νευροεπιστήμης στο Johns Hopkins University school of medicine. «Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα» διευκρινίζει όμως τονίζει πως «το βασικό σημείο είναι ότι συμφωνούμε όλοι πως βρισκόμαστε σε μια συναρπαστική νέα φάση όπου η ψυχεδελική ψυχοφαρμακολογία θα πρέπει να ενθαρρύνεται, όχι να εμποδίζεται».


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Το LSD «ξεκλειδώνει»
εμφάνιση σχολίων