0
1
σχόλια
496
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι αναγνώσεις την ανθρώπινης ιστορίας έχουν αρνητική έκβαση. Ο Πωλ Μέισον εξετάζει το μέλλον με άλλο μάτι

DOCTV.GR
10 Μαΐου 2016
«Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ υποσκάπτει την πίστη μας σε αξίες και θεσμούς, που κάποτε θεωρούσαμε αδιαφιλονίκητα».

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ): «ΠΡΩΤΟΝ, ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, που επί του παρόντος καθυστερεί λόγω των κοινωνικών υποδομών μας που δεν μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες, θα μειώσει σημαντικά τον όγκο της εργασίας που απαιτείται – όχι μόνο για να συντηρεί αλλά και να προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή για όλους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της αγοράς να μορφοποιεί σωστά τις τιμές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές βασίζονται στις ανεπάρκειες, ενώ οι πληροφορίες είναι άφθονες. Ο αμυντικός μηχανισμός του συστήματος είναι να σχηματίζει μονοπώλια –τις γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας– σε μια κλίμακα η οποία δεν έχει παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα 200 χρόνια, ακόμη κι έτσι δεν είναι δυνατό να διαρκέσουν. Με την οικοδόμηση επιχειρηματικών μοντέλων και κοινές εκτιμήσεις που βασίζονται στη σύλληψη και την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικά παραγόμενων πληροφοριών, οι εν λόγω επιχειρήσεις κατασκευάζουν ένα εύθραυστο εταιρικό οικοδόμημα σε αντίθεση με την πιο βασική ανάγκη της ανθρωπότητας, η οποία είναι να χρησιμοποιήσει ιδέες ελεύθερα.

ΤΡΙΤΟΝ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ \ της συνεργατικής παραγωγής: τα αγαθά, οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται πλέον στις επιταγές της αγοράς και τη διοικητική ιεραρχία».

«ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο παραγωγής τους, τον τρόπο που κερδίζουν τη ζωή τους, αλλάζουν όλες τις κοινωνικές τους σχέσεις. Ο χειροκίνητος μύλος θα σας δώσει την κοινωνία των φεουδαρχών, ο μύλος που κινείται με ατμό, την κοινωνία με τον βιομηχανικό καπιταλισμό».

«ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ πρέπει να επιτρέπουν την πιθανότητα μιας αρνητικής έκβασης. Μας στοιχειώνει στην ταινία με τα ζόμπι, στην ταινία καταστροφής, στην μετα-αποκαλυπτική ερημιά σε ταινίες όπως το The Road ή το Elysium. Αλλά γιατί να μην σχηματίσουμε μια εικόνα της ιδανικής ζωής, που χτίστηκε από άφθονη πληροφορία, μη-ιεραρχική εργασία και την διάσπαση της εργασίας από τους μισθούς;».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πωλ Μέισον, Μετακαπιταλισμός: ένας οδηγός για το μέλλον μας (εκδ. Κατσανιώτη). Ο Πωλ Μέισον (23 Ιανουαρίου 1960) είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1960 στο Λέιχ του Λανκασάιρ και ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά δούλεψε ως μουσικολόγος πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την οικονομική δημοσιογραφία. Για χρόνια εργάστηκε στο BBC ως οικονομικός συντάκτης της εκπομπής «Newsnight», στην οποία κάλυπτε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα είναι αρχισυντάκτης ειδήσεων για θέματα πολιτισμού και νέων τεχνολογιών στο Channel 4. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία όπως το Live Working Or Die Fighting (2007) για την παγκόσμια ιστορία του εργατικού κινήματος, το Meltdown (2009) για την οικονομική κρίση του 2008-2009 και το μυθιστόρημα Rare Earth (2012) που διαδραματίζεται στην Κίνα. Ασχολείται δημοσιογραφικά με την ελληνική κρίση από το 2010. Το 2012 μάλιστα τιμήθηκε από τη Royal Television Society με το βραβείο του «Εξειδικευμένου Δημοσιογράφου της Χρονιάς» για την κάλυψη της ευρωπαϊκής κρίσης και περισσότερο των γεγονότων στην Ελλάδα και την Ισπανία.


Διαβάστε επίσης: Paul Mason: Το τέλος του καπιταλισμού
 
εμφάνιση σχολίων