0
1
σχόλια
318
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ως 25 ώρες εργασία την εβδομάδα για μάξιμουμ απόδοση, προτείνουν οι ερευνητές στους άνω των 40 ετών

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
21 Απριλίου 2016
Γελάσαμε. Οι εργαζόμενοι άνω των 40 ετών αποδίδουν καλύτερα λέει εάν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή μόλις 5 ώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου της Μελβούρνης (στην Αυστραλία δεν έχουν ανεργία) ανέλυσαν τις συνήθειες εργασίας και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε περίπου 3.000 άνδρες και 3.500 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Έτσι έβγαλαν το πόρισμα ότι η εργασία μερικής απασχόλησης (25 ώρες της εβδομάδα) κρατά τον εγκέφαλο σε παραγωγική διέγερση, χωρίς όμως την εξάντληση και το στρες που συνοδεύει την πολύωρη εργασία.

Μάλιστα σε σύγκριση πλήρους ή μερικής απασχόλησης αλλά και ανεργίας ή συνταξιοδότησης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι εργάζονται 25 ώρες την εβδομάδα έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ αυτοί που δουλεύουν 55-60 ώρες την εβδομάδα έχουν χαμηλότερη απόδοση και πιο μειωμένες γνωστικές λειτουργίες -όχι μόνο από τους ημιαπασχολούμενους αλλά και από τους άνεργους ή τους συνταξιούχους.

«Πολλές χώρες θέλουν αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν σε πιο προχωρημένα στάδια της ζωής τους. Τονίζουμε ότι η διαφορά στις ώρες εργασίας είναι πολύ σημαντική ώστε να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι γνωστικές λειτουργίες σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες, ίσως να πρέπει να εργάζονται part-time» λέει ο Colin McKenzie, καθηγητής στο Keio University και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ωστόσο, ο Geraint Johnes, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ, λέει τα εξής: «Η έρευνα εξετάζει μόνο άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και έτσι δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η ηλικία άνω των 40 είναι διαφορετική από κάθε άλλο ηλικιακό γκρουπ εργαζομένων». Με λίγα λόγια, ίσως η γνωστική κόπωση να χτυπάει και μικρότερες ηλικίες που εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα.

Πόσο αστείο και σουρεαλιστικό μοιάζει όλο αυτό στην Ελλάδα που πλέον κυνηγάμε τις δουλειές με το τουφέκι και σχεδόν χωρίς όρους.


Διαβάστε επίσης: Σουηδία: Τέλος στο 8ωρο
εμφάνιση σχολίων