0
3
σχόλια
248
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία ενός ζευγαριού που ζει κυνηγημένο σε καταφύγια εδώ και δύο χρόνια

ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
22 Φεβρουαρίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Το Αφγανιστάν είναι η χώρα όπου οι γυναίκες τιμωρούνται για «παραβάσεις» όπως μια ματιά στον λάθος άνθρωπο και η ποινή για τα εγκλήματα τιμής είναι στην καλύτερη περίπτωση δύο χρόνια φυλάκισης. Υπό αυτό το καθεστώς, η Ζάκια και ο Αλί, ένα ζευγάρι από το Αφγανιστάν, διακινδυνεύει κάθε μέρα τη ζωή του και δικαίως αποκαλούνται «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η Ζάκια είναι μια 20χρονη σουνίτισσα και προέρχεται από την αρχαία φυλή των Τατζίκων και ο Αλί είναι ένας 23χρονος σιίτης που προέρχεται από τους Χαζάρους, Στο Αφγχανιστάν μια τέτοια ένωση είναι απαγορευμένη, είναι σαν να λέμε Μοντέγοι και Καπουλέτοι.

Μεγάλωσαν μαζί και «κλέφτηκαν» πριν από δύο χρόνια, επειδή η οικογένεια της κοπέλας δεν θα ενέκρινε τον γάμο. Όλο αυτό το διάστημα επιβιώνουν ζώντας αποκλειστικά σε καταφύγια. Αν και οι δυο τους έχουν τη στήριξη της οικογένειας του γαμπρού, πάντα υπάρχει ο φόβος πως οι γονείς της Ζακία θα πάρουν εκδίκηση για την απαγορευμένη αυτή ένωση. Το ζευγάρι μιλώντας στο CNN δήλωσε: «Στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια οικογένεια περιμένει ακόμη και έξι ή επτά χρόνια μέχρι να σκοτώσει το κορίτσι. Κάποιες φορές προσποιούνται ότι υποχωρούν, η υπόθεση ξεχνιέται και λίγο αργότερα γίνεται η δολοφονία. Συμβαίνει πολύ συχνά».

Τα στοιχεία της οργάνωσης Human Right Watch αναφέρουν ότι το 95% των κοριτσιών και το 50% των γυναικών που φυλακίζονται στο Αφγανιστάν κατηγορούνται για ηθικά εγκλήματα, όπως εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης ή σεξουαλική επαφή εκτός γάμου.