0
5
σχόλια
227
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία πίσω από τα θυμωμένα εναλλακτικά γκράφιτι της Βραζιλίας

MINA ΚΑΛΟΓΕΡΑ
22 Ιουλίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Το Pichação ή Pixação είναι μια μοναδική μορφή γκραφίτι η οποία γεννήθηκε στη Βραζιλία από την ανάγκη των ανθρώπων να διαμαρτυρηθούν απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες που επικρατούν στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι μια οργισμένη μορφή έκφρασης και αποτελεί κομμάτι του αστικού χάους που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας. Το Pichação είναι ένα όχημα για τους νέους της πόλης που θέλουν να πουν δυνατά πως υπάρχουν και πως αξίζουν. Ως κοινωνική διαμαρτυρία το Pichação είναι άγριο, ζόρικο και αποτελεσματικό. Είναι μια επίθεση στην πόλη, μια προσπάθεια για τη «θετική υποβάθμισή» της.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που η κοινωνική ανισότητα να έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις όπως στη Βραζιλία. Το πρώτο και κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπρεπούς δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα σύστημα που παράγει αναλφάβητους και ημιμαθείς νέους, χωρίς προοπτικές, σχέδια και όνειρα. Λόγω της ελλιπούς μόρφωσης, πολλοί νέοι στις μητροπόλεις της χώρας ωθούνται στα ναρκωτικά και στην πορνεία.

Pichação στα πορτογαλικά σημαίνει πίσσα. Η ιστορία του ξεκινάει κάπου ανάμεσα στο 1940 και το 1950, με πολιτικές δηλώσεις οι οποίες ήταν ζωγραφισμένες στοn δρόμο. Στα '70s κόντεψε να εκλείψει τελείως. Επανήλθε όμως τη δεκετία του '80, με συνθήματα όπως «ο δρόμος δεν σας χρειάζεται» και «ξεπουλημένοι», μια προσβλητική έκφραση που αφορά στον κόσμο της show business.