0
1
σχόλια
286
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Από την Ολλανδία ξεκινάει ένα κοινωνικό πείραμα, που χαρίζει 1.000 ευρώ σε πολίτες

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Ιανουαρίου 2016
Η Ουτρέχτη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις της Ολλανδίας που προσπαθεί να καταλάβει τι θα συμβεί, αν δώσει στους πολίτες δωρεάν χρήματα. Αν δώσει το κράτος στους ανθρώπους 1.000 ευρώ τον μήνα, χωρίς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, θα καθίσουν με αυτά τα χρήματα στον καναπέ τους «για πάντα», ή θα γίνουν κοινωνικά χρήσιμοι, χρησιμοποιώντας παράλληλα αυτό το ποσό ως πλατφόρμα προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα και να ζήσουν μια πιο πλούσια και παραγωγική ζωή;

Το πείραμα, που ονομάζεται Let's see if it works (Να δούμε αν λειτουργεί), θα εξετάσει και θα συγκρίνει την επίδραση του εισοδήματος-προσφορά σε 4 ομάδες: Η πρώτη ομάδα θα λάβει περίπου 1.000 ευρώ και δεν θα πρέπει να δώσει τίποτα ως αντάλλαγμα. Η δεύτερη ομάδα θα πρέπει να συνεισφέρει εθελοντικά σε μικρές «αποστολές» όπως για παράδειγμα να κάνουν τα ψώνια για ένα ηλικιωμένο άτομο, διαφορετικά θα πρέπει να δώσουν πίσω το ποσόν. Η τρίτη ομάδα θα πάρει επιπλέον χρήματα, αν εργαστεί εθελοντικά. Η τέταρτη ομάδα θα εισπράξει χρήματα και δεν θα επιτρέπεται να εργαστεί.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε ήδη από πέρυσι ότι θα λάβει μέρος στο πείραμα ενώ και πολλές άλλες χώρες και πόλεις το επεξεργάζονται, μεταξύ των οποίων και 3 άλλες πόλεις της Ολλανδίας (οι Tilburg, Groningen και Wageningen).

Στην Ουτρέχτη, η Heleen de Boer, σύμβουλος στο Κόμμα των Πρασίνων, βρίσκει καλή την ιδέα γιατί πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει τους αιτούντες να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία. «Πιστεύουμε ότι αν μπορούμε να αφήσουμε ελεύθερους τους ανθρώπους που σήμερα είναι στην Πρόνοια και ψάχνουν για δουλειά, θα είναι περισσότερο σε θέση να σκεφτούν τα πράγματα που θέλουν στ’ αλήθεια να κάνουν, όπως την έναρξη μιας επιχείρησης. Έτσι θα είναι περισσότερο ενεργά μέλη της κοινωνίας».
 
εμφάνιση σχολίων