0
1
σχόλια
485
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνες προβλέπουν ότι σύντομα η μαριχουάνα θα είναι μια mainstream τάση και στη γαστρονομία

DOC TV
11 Δεκεμβρίου 2015
Η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας μοιάζει να εξαπλώνεται γρήγορα στις ΗΠΑ και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι βιομηχανίες γλυκοκοιτάζουν την αγορά κάνναβης όλο και περισσότερο. Έρευνες προβλέπουν ότι η κάνναβη θα γίνεται όλο και πιο σύνηθες ως μαγειρικό συστατικό, καθώς οι εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών δουλεύουν διαρκώς προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για νέες γεύσεις και για εναλλακτικές του αλκοόλ με χαμηλότερες θερμίδες.

Οι γευσιγνώστες αρχίζουν να πειραματίζονται. Σε ένα πρόσφατο άρθρο του Newsweek, ο Jeff περιγράφει ότι έχει χρησιμοποιήσει κάνναβη στη μαγειρική του, τη λεγόμενη «φούντα γκουρμέ», φτιάχνοντας ψητό κοτόπουλο με πατάτες και  λαχανικά, καθώς και cheesecake, προσθέτοντας βούτυρο ή λάδι κάνναβης. Το κίνητρό του ήταν φαρμακευτικό, αφού μαγείρεψε για την άρρωστη μητέρα ενός φίλου του, αλλά με την ψυχαγωγική χρήση της  μαριχουάνας να κερδίζει περισσότερο έδαφος, πολλοί σεφ αλλά και εταιρείες τροφίμων αρχίζουν να εξετάζουν το θέμα πιο προσεκτικά.

«Ποιος θα γίνει τo Starbucks του χόρτου;» ρωτά το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Adweek. «Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι οι κανονικοί, επαγγελματίες, επιτυχημένοι άνθρωποι καταναλώνουν κάνναβη», δήλωσε στο περιοδικό  η Olivia Mannix, συνιδρύτρια της υπηρεσίας μάρκετινγκ μαριχουάνας Cannabrand, για τις αναδυόμενες εμπορικές εταιρείες κάνναβης.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η στάση του κόσμου αλλάζει. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 74% των ερωτηθέντων που έχουν γεννηθεί μετά το 1980, οι λεγόμενοι millennials, και το 58% της ίδιας ηλικιακής ομάδας στην Αγγλία πιστεύουν ότι η χρήση μαριχουάνας θα γίνει το ίδιο κοινωνικά αποδεκτή με το αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία, με τα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη να επωφελούνται από τη σύγκριση με τα αντίστοιχα αλκοολούχα.

Τα σχετικά προϊόντα που πωλούνται τώρα στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν αναψυκτικά εμπλουτισμένα με κάνναβη όπως το Dixxie Elixir και τα προϊόντα λαδιού χασίς και σοκολάτας Hubby Bars, Bhang Chocolate και MariButter. Δεν είναι πάντως όλα για να «την ακούς», κάποιοι χρησιμοποιούν την κάνναβη περισσότερο για άρωμα. Μια εταιρεία στο Λος Άντζελες για παράδειγμα χρησιμοποιεί μαριχουάνα για να δώσει γεύση στον καφέ που παρασκευάζει, εφαρμόζοντας μια διαδικασία κατά την οποία η THC -η μείζων ψυχοδραστική χημική ένωση στην κάνναβη- αποσυντίθεται.

Στην Αγγλία τον επόμενο μήνα θα έρθει στη Βουλή το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης, μετά από μια συλλογή 200.000 υπογραφών πολιτών. Παρ' όλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει στα σχέδιά της τη νομιμοποίηση της κάνναβης ούτε για ιατρική χρήση. Ακόμα και έτσι, περίπου 3.000.000 ενήλικες καπνίζουν μαριχουάνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σημαίνει πως το αγοραστικό κοινό για αναψυκτικά και τρόφιμα με περιεκτικότητα σε κάνναβη υπάρχει ήδη.

Οι διατροφικές συνήθειες στη Μεγάλη Βρετανία υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς μόδες, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων προέρχεται από τις ΗΠΑ. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η μαγειρική κάνναβης θα γίνει το επόμενο μεγάλο ζητούμενο για τους καλοφαγάδες, ή θα μείνει απλώς ένα όνειρο. Αλλά για τώρα, τουλάχιστον, ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα υπάρξουν πολλοί πειραματισμοί και ακόμα περισσότερη συζήτηση -μεταξύ καλοφαγάδων, νομοθετών και άλλων ειδικών- όσο θα βγαίνουν τα συμπεράσμαται.
 
εμφάνιση σχολίων