0
1
σχόλια
254
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Σε περιφέρεια του Κολοράντο φορολογούν την καλλιέργεια κάνναβης και φτιάχνουν ταμείο πανεπιστημιακών υποτροφιών

DOC TV
2 Δεκεμβρίου 2015
Από το 2017 οι απόφοιτοι των Λυκείων της περιφέρειας Πουέμπλο του Κολοράντο θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν σε πανεπιστήμια της περιοχής, με χρήματα που προέκυψαν από τη φορολόγηση της καλλιέργειας μαριχουάνας.

Το Κολοράντο, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υπαίθριας μαριχουάνας στον κόσμο, προχωρά για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός ταμείου υποτροφιών, μέσω της αύξησης κατά 5% της φορολόγησης της καλλιέργειας μαριχουάνας μέχρι το 2020. Τα χρήματα που θα αποφέρει το μέτρο, περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε υποτροφίες δύο πανεπιστημίων της περιοχής. Ο αριθμός των υποτροφιών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαθητών, αλλά υπολογίζεται ότι τα χρήματα θα καλύπτουν γύρω στους 400 μαθητές κάθε χρόνο, οι οποίοι θα λαμβάνουν κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ ανά έτος.

Το μέτρο αύξησης της φορολογίας βρίσκει σύμφωνους τους καλλιεργητές της περιφέρειας του Πουέμπλο, οι οποίοι, ωστόσο, σημειώνουν το παράδοξο ένα προϊόν που είναι απαγορευμένο για τους ανήλικους (μέχρι τα 21 χρόνια) να πληρώνει τις σπουδές τους, δημιουργώντας κάποιο είδος «εξάρτησης». Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα, ωστόσο, έρχεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις αντίστοιχες υποτροφίες που χρηματοδοτούν εταιρίες αλκοολούχων ποτών.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται η ανάγκη διασφάλισης μιας ισορροπίας, ώστε οι νέοι άνθρωποι να στηρίξουν αυτόν τον κλάδο οικονομίας της περιοχής, χωρίς όμως να οδηγηθούν σε χρήση ή κατάχρηση.

Τα χρήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις υποτροφίες, θα δοθούν για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανάπλαση αθλητικών εγκαταστάσεων όπως γήπεδα γκολφ και άλλα δημόσια έργα.
εμφάνιση σχολίων