0
5
σχόλια
269
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Το πιο «ειρωνικό» θεματικό πάρκο του αόρατου καλλιτέχνη κλείνει τις πόρτες του και μεταφέρεται στο Καλαί για να φιλοξενήσει μετανάστες

DOC TV
28 Σεπτεμβρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το θεματικό πάρκο του Banksy που έγινε διάσημο για την αμηχανία και τη ματαίωση που είχε στόχο να δημιουργήσει στους επισκέπτες του, καθώς για 5 εβδομάδες υπήρξε το άκρως αντίθετο της Disneyland, έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του.

Μεταφέρει τα υλικά και τον εξοπλισμό του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στο Καλαί για να χτιστούν με τα υλικά του καταφύγια. Η «ζούγκλα», όπως είναι γνωστό το στρατόπεδο, φιλοξενεί περίπου 5.000 μετανάστες από τη Συρία, τη Λιβύη, και την Ερυθραία.

Η Dismaland στη σύντομη διάρκεια λειτουργίας της δέχθηκε τον εντυπωσιακό αριθμό των 150.000 επισκεπτών, προσθέτοντας 20 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του θέρετρου Weston-super-Mare όπου βρισκόταν, το οποίο έχει πληθυσμό μόλις 75.000 κατοίκους.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία συνέρρεαν στο πάρκο στο οποίο μεταξύ άλλων μπορούσαν να δουν νεκρές Σταχτοπούτες, μολυσμένα δελφίνια, ερείπια διασκέδασης α λα Disney, με εργαζόμενους στα όρια της κατάθλιψης. Οικολογική ρύπανση, καπιταλισμός, κατάχρηση εξουσίας, βία, χειραγώγηση, πλύση εγκεφάλου αποτέλεσαν τα sos του θεματικού πάρκου.


Στην ιστοσελίδα του Dismaland, ο Banksy πόσταρε μια φωτογραφία του στρατοπέδου στο Καλαί πάνω στην οποία είχε ενθέσει ψηφιακά το κατεστραμμένο από πυρκαγιά Κάστρο του της Χιονάτης. Στο μήνυμα που συνόδευε τη φωτογραφία έγραψε: «Σύντομα κοντά σας... Dismaland Καλαί». Το Καλάι βρίσκεται στη γαλλική ακτή της Μάγχης, μόλις 34 χιλιόμετρα νότια της αγγλικής ακτής

Στο πάρτι αποχαιρετισμού της Dismaland εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων ο Damon Albarn των Blur και όλα τα μέλη του ρωσικού ακτιβιστικού συγκροτήματος Pussy Riot.
 
εμφάνιση σχολίων