0
1
σχόλια
182
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της ελεύθερης έκφρασης χωρίς φόβο ψήφισε η Βουλή της Ισλανδίας αγνοώντας την εκκλησία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
16 Ιουλίου 2015
H Ισλανδία νομιμοποιεί τη βλασφημία. Το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε από τo «Κόμμα των Πειρατών» (Pirate Party), το οποίο υποστηρίζει την ελευθερία του διαδικτύου και των δεδομένων. Οι Πειρατές, στις εκλογές του 2013, κατάφεραν να εκλέξουν τρεις βουλευτές ενώ οι δημοσκοπήσεις σήμερα τους δίνoυν το ποσοστό του 32,4%.

Το κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρει πως «σε μία ελεύθερη κοινωνία είναι σημαντική η ελεύθερη έκφραση χωρίς να υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας». Τρία μέλη του κόμματος στάθηκαν έξω από την Βουλή και φώναξαν Je Suis Charlie, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στα θύματα της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής Charlie Hebdo στο Παρίσι. Μετά την επικυρωτική απόφαση του κοινοβουλίου το κόμμα δήλωσε στο blog του πως το μήνυμα που περνάει η Ισλανδία είναι σημαντικό και πως πλέον η ελευθερία δεν απειλείται από αιματηρές επιθέσεις.

Η καθολική εκκλησία της χώρας εξέφρασε την διαφωνία της δηλώνοντας πως η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να επιτρέπει την προσβολή των πιστών. Το νομοσχέδιο, όμως, έχει προβλέψει την προστασία των πολιτών από όσους ασκούν ρητορικής μίσους.
εμφάνιση σχολίων