0
1
σχόλια
420
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

[To έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται]

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
10 Φεβρουαρίου 2015
Μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι οι εξυπνότεροι δεν έχουν ακριβώς συμπεριφορά «απουσιολόγου», αφού όσοι έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης τείνουν πολλές φορές να είναι νυκτόβιοι και να απολαμβάνουν τη δοκιμή ναρκωτικών ουσιών και το σεξ πιο συχνά από ό,τι τα άτομα με χαμηλότερο IQ. Οι έρευνες βρίσκουν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς τόσο στους βιολογικούς ρυθμούς των ατόμων, όσο και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την ευρύτητα του πνεύματος.

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΚΤΟΒΙΟΙ: Οι ευφυείς άνθρωποι όχι μόνο είναι πιο πιθανό να είναι φιλελεύθεροι και ελεύθεροι στοχαστές αλλά να έχουν διαφορετικούς κιρκάδιους ρυθμούς (κύκλους ύπνου). Αυτό αποκαλύπτει έρευνα με συμμετοχή 20.000 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές και διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης κατά την παιδική και ενήλικη ζωή τους πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ περίπου μισή ώρα αργότερα από τους ανθρώπους με μέσο όρο νοημοσύνης ή κατώτερη νοητική ικανότητα. Επίσης ξυπνούν μισή ώρα αργότερα, είτε τα Σαββατοκύριακα είτε τις καθημερινές.

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Αν και η λογική υπαγορεύει πως η χρήση ναρκωτικών δεν είναι και ό,τι πιο έξυπνο μπορεί να κάνει κανείς, οι άνθρωποι με υψηλό IQ είναι πιο πιθανό να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά. Μελέτη που δημοσιεύεται στο Psychology Today δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι πολύ πιο πιθανό να πειραματιστούν με ψυχοτρόπα φάρμακα από ό,τι τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Πώς εξηγείται αυτό; Επειδή τα ψυχοτρόπα φάρμακα είναι εξελικτικά κάτι καινούριο και διαφορετικό. Έτσι, στο πλαίσιο της εξέλιξης, οι ευφυείς άνθρωποι διαφοροποιούνται από τη γενική συμπεριφορά των προγόνων μας. Το ίδιο πόρισμα έβγαλαν και άλλες έρευνες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας και η μελέτη του Annals of Epidemiology, που λέει ότι τα ευφυή παιδιά είναι  πιο πιθανό να καταναλώσουν από αλκοόλ μέχρι κάνναβη και από αμφεταμίνες μέχρι παραισθησιογόνα μανιτάρια στη μετέπειτα ζωή τους.

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΞ: Και όχι απλώς σεξ, αλλά πειραματίζονται και πιο πολύ με σεξουαλικά βοηθήματα. Έρευνα αποκαλύπτει πως φοιτητές που σπουδάζουν σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως αυτά της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και του Μάντσεστερ, δαπανούν περισσότερα χρήματα για ερωτικά παιχνίδια από σπουδαστές άλλων πανεπιστημίων. Η συσχέτιση έχει πιθανώς να κάνει με την ευρύτητα πνεύματος που συνοδεύει την υψηλή νοημοσύνη.

Όλα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν πως όσοι ξενυχτούν και δοκιμάζουν ναρκωτικά και σεξουαλικά βοηθήματα, είναι πιο έξυπνοι. Αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερη νοημοσύνη, ακριβώς λόγω της ευρύτητας της σκέψης που διαθέτουν, θέλουν να επεκτείνουν το μυαλό τους μέσω των εμπειριών τους, πειραματιζόμενοι με καινούρια πράγματα.


Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Οι έξυπνοι πίνουν περισσότερο

εμφάνιση σχολίων