0
3
σχόλια
505
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να στηρίξουν την πορεία υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Γιατί δεν θα έπρεπε να είναι εκεί και το τρολάρισμα που έφαγαν

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Ιανουαρίου 2015
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ; Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, 40 ηγέτες έφτασαν στο Παρίσι για να λάβουν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Πολλοί από αυτούς θεωρήθηκε το λιγότερο υποκριτικό το ότι διανοήθηκαν να εμφανιστούν. Αυτά είναι πέντε ηχηρά παραδείγματα ηγετών που έχουν κάνει την ελευθερία του λόγου πατσαβούρα κυριολεκτικά.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου: Η Τουρκία έβαλε σχεδόν 50 δημοσιογράφους στη φυλακή πριν από δύο χρόνια με κατηγορίες ότι συμμετείχαν σε αντικυβερνητικά σενάρια. Σήμερα υπάρχουν επτά δημοσιογράφοι πίσω από τα σίδερα, κατηγορούμενοι για προπαγάνδα σε πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εκτός νόμου πολιτικά.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον: Αφότου ο Guardian δημοσίευσε τα αρχεία που διέρρευσαν από τον Edward Snowden για κατασκοπία στον κυβερνοχώρο και παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Jeremy Heywood είπε στον συντάκτη του Guardian, Alan Rusbridger: «Μπορούμε να το κάνουμε με το καλό ή μπορούμε να πάμε με τον νόμο», προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να κλείσετε». Στη συνέχεια η κυβέρνηση κατέστρεψε μερικούς σκληρούς δίσκους αρχείων της υπόθεσης και ανέκρινε τον συνεργάτη της εφημερίδας Glen Greenwald στο αεροδρόμιο του Heathrow, στο πλαίσιο του νόμου περί τρομοκρατίας.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας: Ο Mudar Zahran, Παλαιστίνιος συντάκτης της Jerusalem Post, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης με καταναγκαστικά έργα διότι έγραψε για την εξάρτηση της εξουσίας του Βασιλιά από το Ισραήλ. Του χρέωσαν «υποκίνηση μίσους και προσβολής της εικόνας της Ιορδανίας ως έθνους». Του χορηγήθηκε άσυλο στη Μεγάλη Βρετανία.


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Enda Kenny: Η Ιρλανδία θεωρεί ποινικό αδίκημα τη «βλασφημία» από το 2009. Ήδη ένας μουσουλμάνος έχει απειλήσει ότι θα κινηθεί νομικά κατά οποιασδήποτε ιρλανδικής έκδοσης που θα ανατυπώσει το πρωτοσέλιδο του εντύπου Charlie Hebdo με την απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ. Η βλασφημία τιμωρείται με πρόστιμο έως 25.000 ευρώ, αν και συζητείται δημοψήφισμα για την κατάργησή της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry: Τρεις δημοσιογράφοι του Al Jazeera καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επτά ετών για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και την υποστήριξη της πλέον απαγορευμένης ομάδας της Μουσουλμανικής Αδερφότητας. Οι τρεις τους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Την Πρωτοχρονιά, το ανώτερο δικαστήριο της χώρας διέταξε επανεκδίκαση. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν την Αίγυπτο στη δεύτερη θέση των χωρών ως προς τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί.


ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ: Η φωτογραφία που δείχνει την πορεία των πολιτικών ηγετών στο Παρίσι, αποκομμένη από την υπόλοιπη συγκέντρωση και με την πρώτη σειρά να είναι σφυκτικά γεμάτη, ή τα στιγμιότυπα της μανιακής μάχης του Σαρκοζί να περάσει από την τρίτη στην πρώτη σειρά είναι τραγελαφικά. Η αισθητική-ηθική αυτής της ράτσας και ο τρόπος που βλέπουν οι σύγχρονοι πολιτικοί τον κόσμο (μια απέραντη κάμερα εκτός τόπου και χρόνου που εστιάζει όπου εκείνοι διατάξουν προκειμένου να παραμορφωθούν για χάρη τους οι ειδήσεις) δημιούργησαν πικρόχολα σχόλια σε μέρος των μίντια και τρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα. «Δεν θα έπρεπε να έρθουν...».

Πηγές: DanielWickham93, Quartz 

εμφάνιση σχολίων