0
1
σχόλια
385
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Δίπλα στη γειτονιά του μέλλοντος, ένας από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς αστέγων στην Αμερική φτιάχτηκε από χαρτί και πλαστικό

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Δεκεμβρίου 2014
Ο καταυλισμός αστέγων του Σαν Χοσέ εξελίχθηκε σ' έναν από τους μεγαλύτερους στην Αμερική. Τα υψηλά ενοίκια που «κουρδίζονται» σύμφωνα με τα εισοδήματα των γκόλντεν μπόις της Silicon Valley και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Καλιφόρνια είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να βρεθούν στον δρόμο.

Έτσι στήθηκε ένας καταυλισμός δίπλα στον ποταμό Coyote Creek, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης του Σαν Χοσέ, με σκηνές και ό,τι άλλο υλικό βρέθηκε, ώστε 300 και πλέον άστεγοι άνθρωποι να μπορέσουν να επιβιώσουν. Γρήγορα αυτό εξελίχθηκε σε μια γειτονιά αλληλεγγύης αφού οι κάτοικοι άρχισαν να αναπτύσσουν δεσμούς μεταξύ τους και να δημιουργούν ομάδες προστασίας της κοινότητας και των νεαρών γυναικών.

Ωστόσο αστυνομία, δημοτικές αρχές, κοινωνικές υπηρεσίες και εργολάβοι, καθάρισαν την όχθη του ποταμού, αφού πρώτα δόθηκε εντολή στους ανθρώπους που έμεναν εκεί να φύγουν, ώστε να μη συλληφθούν. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθαριστεί ό,τι έχει απομείνει από τον καταυλισμό, ενώ στην περιοχή θα μπει ειδικός φράχτης που θα απαγορεύει την επανεγκατάσταση. «Ήμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Ο ένας φρόντιζε τον άλλο. Όμως τώρα αυτή η οικογένεια έσπασε», λέει στο  γαλλικό πρακτορείο AFP κάτοικος του καταυλισμού. «Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα το να μείνει άστεγος», τονίζουν οι άστεγοι του Σαν Χοσέ.

«Η πόλη αποφάσισε να καθαρίσει την περιοχή με βάση τα αυξανόμενα ζητήματα ασφάλειας, δημόσιας υγείας, ρύπανσης, αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας τον χειμώνα», λένε οι αρμόδιες αρχές και τονίζουν ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ξεκινήσει μετεγκατάσταση των αστέγων σε καταφύγια, ξενοδοχεία και μοτέλ. Παρ’ όλα αυτά οι εκπρόσωποι της πόλης, λένε ότι δεν είναι δυνατόν όλοι οι άστεγοι να υπολογίζουν στη βοήθεια της πόλης για να τοποθετηθούν σε νέα σπίτια, καθώς ο προϋπολογισμός για τους άστεγους την προσεχή τριετία είναι συγκεκριμένος. Έτσι πολλοί από όσους ζούσαν σαν οικογένεια στον καταυλισμό, αύριο απλώς θα μεταφερθούν αλλού, μέχρι κάποιος να τους ξηλώσει πάλι.

Οι μικροπολιτείες των άστεγων αυξάνονται μέσα στις μεγαλουπόλεις της Δύσης. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη ίσως να μπορεί να υποκαταστήσει ένα μικρό μέρος των δομών του κράτους (όπως για παράδειγμα Τo Χωριό των Μικροσκοπικών Σπιτιών, μια ελπιδοφόρα γειτονιά φτιαγμένη από τους άστεγους και το κίνημα Occupy). Τα εγχειρήματα ελπίδας όμως δεν φτάνουν για τους άστεγους που πολλαπλασιάζονται στη Δύση και αποτελούν προς το παρόν έναν αριθμό ο οποίος δεν χωράει στους προϋπολογισμούς.


Διαβάστε επίσης:
Η Ευρώπη μισεί τους άστεγους
Φοράνε τρίγωνα στους άστεγους!


εμφάνιση σχολίων