0
1
σχόλια
400
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα ιδιότυπο χωριό ευγηρίας στην Ολλανδία επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν στη δική τους πραγματικότητα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Δεκεμβρίου 2014
Αντί για τον εγκλεισμό σε ίδρυμα των ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια και αλτσχάιμερ, ένα «χωριό ευγηρίας» στην Ολλανδία αφήνει τους κατοίκους του να ζουν στη δική τους πραγματικότητα.

Οι 152 κατοίκοι που ζουν στη μονάδα φροντίδας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ πάσχουν από προχωρημένο στάδιο άνοιας και έχουν 24ωρη φροντίδα. Ωστόσο, οι ίδιοι ούτε καν το αντιλαμβάνονται. Το χωριό των ηλικιωμένων ονομάζεται Hogeway. Χτισμένο σε σχεδόν τέσσερα εκτάρια γης, είναι ένα εντελώς αυτόνομο χωριό, με μία και μοναδική έξοδο. Οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να εγκαταλείπουν τα δωμάτιά τους και να περπατούν καθημερινά. Έχουν κοινά γεύματα και τα μέλη των οικογενειών τους τους  επισκέπτονται καθημερινά. Οι κατοικίες αποτελούν ένα φυσικό τείχος και η μοναδική πόρτα εξόδου παρακολουθείται και ξεκλειδώνει μόνο από το προσωπικό. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένα πάρκο, ένα σαλόνι ομορφιάς, εστιατόριο, θέατρο και παντοπωλείο.

Η αναλογία προσωπικού είναι 2 προς 1 για κάθε κάτοικο. Οι εργαζόμενοι εκεί δεν είναι ντυμένοι ως νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες, αλλά ως εργαζόμενοι στα διάφορα μέρη της πόλης. Εργάζονται στο κομμωτήριο, στο θέατρο, στο μανάβικο. Οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν το γάλα, τον χυμό τους ή άλλα πράγματα από το κατάστημα χωρίς χρήματα, μια που οι μαθηματικές πράξεις είναι συχνά απογοητευτικές για τους ασθενείς με άνοια.

Συχνά συνοδευτικά της άνοιας είναι  η ευερεθιστότητα και η επιθετικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές οι ασθενείς δεν μπορούν να αντιληφθούν πια τη λειτουργία του κόσμου. Έτσι καθώς οι αναμνήσεις φεύγουν από τη μνήμη τους και τα πράγματα γύρω τους αλλάζουν, επικρατεί σύγχυση στο μυαλό τους. Γι’ αυτό και τα σπίτια των ασθενών στο Hogeway είναι ακριβείς ρέπλικες των σπιτιών της εποχής που θυμούνται. Από τις φωτογραφίες στους τοίχους μέχρι την τηλεόραση και τα τραπεζομάντιλα. Έτσι, είναι ελεύθεροι να ζουν στη δική τους πραγματικότητα αντί να αντιμετωπίζουν διαρκώς αντίσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο στρες και πολύ λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την επιθετικότητα.

Το κόστος της διαμονής σε αυτή την κοινότητα είναι παραπάνω από λογικό σε σχέση με άλλα ιδρύματα ανά τον κόσμο, που χρεώνουν τα διπλά και δεν προσφέρουν ούτε τα μισά. Κάθε ασθενής κοστίζει τον χρόνο περίπου 6.400 ευρώ ενώ καμία οικογένεια δεν πληρώνει περισσότερα από 2.900 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα τα δίνει το κράτος. Το Hogeway είναι ένα θαυμάσιο εγχείρημα όπου η προοδευτική ιατρική, οι ανθρώπινες συνθήκες και η κρατική πρόνοια ενώνονται σε μια επιτυχία.

εμφάνιση σχολίων