0
1
σχόλια
285
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

«Αν πραγματικά θέλετε να καθαρίσει ο κόσμος τη βρωμιά, μην τους μιλάτε για τα φιλοσοφικά ζητήματα της αξίας της ζωής και της ευτυχίας»

DOCTV.GR
29 Απριλίου 2020
«ΤΙ ΩΦΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ που σου μαθαίνει είναι να μιλάς με κάποιο βαθμό κατανοητότητας για μερικά στρυφνά ζητήματα της λογικής κλπ., και δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τη σκέψη σου για ορισμένα σημαντικά προβλήματα της καθημερινής ζωής, να σε κάνει πιο συνειδητό άτομο...

ΒΛΕΠΕΙΣ, ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ για τη “βεβαιότητα”, την “πιθανότητα”, την “αισθητηριακή αντίληψη” κλπ. Αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολο -αν μπορείς- να σκέφτεσαι, ή έστω να προσπαθείς να σκέφτεσαι, με πραγματική τιμιότητα για τη δική σου ζωή και τη ζωή των άλλων. Και το πρόβλημα είναι ότι το να σκέφτεσαι αυτά τα πράγματα δεν είναι συναρπαστικό, αλλά πέρα για πέρα απαίσιο. Κι όταν είναι απαίσιο, τότε είναι πραγματικά σημαντικό».

«ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ τη βρωμιά, μην τους μιλάτε για τα φιλοσοφικά ζητήματα της αξίας της ζωής και της ευτυχίας. Γιατί το μόνο που αυτό μπορεί να προσφέρει είναι να δώσει το έναυσμα για ακαδημαϊκές φλυαρίες».

«ΙΣΩΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, μετά και μέσα από ατέλειωτες συμφορές, να ενώσουν ξανά τον κόσμο, να τον συνοψίσουν, με άλλα λόγια, σε ένα ενιαίο όλον, στο οποίο βέβαια η ειρήνη θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορεί να βρει μια στέγη. Γιατί είναι η επιστήμη και η βιομηχανία που αποφασίζουν τους πολέμους· έτσι τουλάχιστον φαίνεται...».


Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ray Monk, Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν, Το Χρέος Tης Μεγαλοφυίας, εκδόσεις Scripta. Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (26 Απριλίου 1889-29 Απριλίου 1951) ήταν Αυστριακός σύγχρονος φιλόσοφος, με σημαντική συνεισφορά στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής. Θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους, του οποίου το έργο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του 20ού αιώνα.
εμφάνιση σχολίων