0
1
σχόλια
274
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται ως υποκατάστατο της μαριχουάνας αλλά είναι θανατηφόρο

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
31 Οκτωβρίου 2014
Το συνθετικό υποκατάστατο κάνναβης που ακούει στο όνομα Spice καπνίζεται σε σωλήνα και φαίνεται να είναι ένα μαλακό ναρκωτικό. Όμως εκτός από εθιστικό είναι και θανατηφόρο. Στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αρχές, τις τελευταίες εβδομάδες η επιδημία του Spice έχει κοστίσει 25 ανθρώπινες ζωές ενώ οδήγησε περίπου 700 άτομα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η 30χρονη Βαλεντίνα καπνίζει Spice εδώ και δύο χρόνια. Αυτή και ο σύζυγός της κατά καιρούς κάπνιζαν μαριχουάνα. Όμως πριν από δύο χρόνια ένας φίλος τούς έφερε Spice και πρότεινε να το δοκιμάσουν. «Νομίζαμε ότι ήταν ακριβώς όπως η μαριχουάνα -όχι και τόσο εθιστικό δηλαδή», θυμάται. Ήταν λάθος. Τώρα, η ίδια και ο σύζυγός της αγοράζουν τις προμήθειές τους κάθε πρωί αφού αφήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Το κάπνισμα του Spice έχει ένα μεγάλο μπόνους για τον χρήστη: οι φόβοι και οι αναστολές εξαφανίζονται. Τα συμπτώματα όμως που εμφανίζονται μόλις δύο ώρες μετά την επήρεια είναι σκληρά: από έλλειψη σωματικού συντονισμού, σαν ακραίο μεθύσι, μέχρι ρίγη, ιδρώτας, εμετός, πανικός, αίσθημα κατάθλιψης.

Μεγάλο μέρος του προϊόντος πιστεύεται ότι έχει εισαχθεί από την Κίνα, αν και πολλοί λένε ότι τα εργαστήρια της Ρωσίας είναι επίσης γεμάτα. Το Spice είναι υποκατάστατο της κάνναβης, κατασκευασμένο από διάφορα βότανα με την προσθήκη εργαστηριακών  χημικών συνθέσεων, ενώ ο τύπος του φαρμάκου ποικίλλει από παρτίδα σε παρτίδα.

Οι αρχές λένε ότι το πρόβλημα είναι το εξής: κάθε φορά που ένα μείγμα καπνίσματος αναλύεται χημικά και τελικά απαγορεύεται από τις αρχές, τότε αλλάζουν τη φόρμουλά του και έτσι νομικά έχουν ένα μείγμα το οποίο μπορούν να το πουλήσουν και πάλι. Το Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο ψήφισης νομοσχεδίου για την απαγόρευση όλων των συνθετικών μειγμάτων καπνίσματος.
 
εμφάνιση σχολίων