0
11
σχόλια
330
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Τι γίνεται στο Χονγκ Κονγκ; Οι ομπρέλες, η δυσαρέσκεια, τα συνθήματα και ο γάμος

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Οκτωβρίου 2014
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Την 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για την Κίνα, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 80 χιλιάδες. Στο Χονγκ Κονγκ οι φοιτητές έχουν κατέβει στον δρόμο, σε μια καλά οργανωμένη και πάνω απ' όλα ειρηνική διαμαρτυρία, ίσως την πιο ειρηνική που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο, παρ' όλο που κάποια στιγμή η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.

Ο λόγος των διαδηλώσεων είναι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Η εξέγερση των φοιτητών, γνωστή πλέον ως η Επανάσταση της Ομπρέλας -οι ομπρέλες χρησιμοποιούνται για τον ήλιο αλλά και σαν ασπίδες για το σπρέι πιπεριού-, οργανώθηκε από ακτιβιστές του κινήματος Occupy Central και από δύο ακόμη φοιτητικά κινήματα του Χονγκ Κονγκ.

Αυτή τη στιγμή οι διαδηλωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο με τις κυβερνήσεις του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας, αλλά δεν φαίνονται να πτοούνται. Αντιθέτως,
η διαδήλωση τείνει να εξαπλωθεί, με πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Μπρίσμπεϊν και το Λονδίνο να παίρνουν μέρος.

«Πρέπει να ακούγονται και οι φωνές των μειονοτήτων και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της δημοκρατίας», λέει 25χρονος φοιτητής, ο οποίος ξενυχτάει με τους διαδηλωτές για να προσφέρει ιατρική βοήθεια εθελοντικά. «Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια δεν αντιπροσωπεύονται από κανέναν στο Χονγκ Κονγκ».

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι αντίθετοι με τις διαμαρτυρίες που γίνονται. Θεωρούν πως βλάπτουν την πόλη και ότι οι φοιτητές χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς ακτιβιστές:«Θα έπρεπε να κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά». Αλλά «μια πόλη ευημερεί μόνο όταν ακούγονται οι φωνές όλων των ανθρώπων της» απαντούν οι φοιτητές.

Το έναυσμα για τις διαδηλώσεις έδωσε το αυστηρό πλαίσιο που ψήφισε το κινεζικό Κοινοβούλιο σε σχέση με τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ, που διασφαλίζει ότι θα εκλέγονται μόνο υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι στο Πεκίνο. Αντίθετα, οι ακτιβιστές επιδιώκουν ανοιχτές υποψηφιότητες για την εκλογή της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ.

εμφάνιση σχολίων