1
1
σχόλια
537
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το Βέλγιο δίνει άσυλο σε πολιτικό πρόσφυγα της Ελλάδας. Ο ίδιος καταγγέλλει επιθέσεις από Χ.Α. και αστυνομικούς

PRESS
18 Ιουνίου 2014
Το Βέλγιο, χορήγησε άσυλο στον Μαμαντού Μπα, ο οποίος είναι από την Γουινέα και είχε ήδη πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η απόφαση είναι πρωτοφανής στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι η πρώτη φορά που κάποια χώρα της ΕΕ δίνει άσυλο και όχι επικουρική προστασία σε κάποιον που έχει ήδη άσυλο σε μια άλλη χώρα της.

Ο Μαμαντού ήρθε στην Ελλάδα το 2006. Ήταν στην ενεργό μέλος της Αφρικανικής κοινότητας και εργαζόταν σε εστιατόρια. Το Βέλγιο έκρινε η Ελλάδα δεν μπορεί να  του παρέχει προστασία απέναντι στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο ο ίδιος καταγγέλλει πως έφυγε από την Ελλάδα λόγω των ρατσιστικών επιθέσεων που δεχόταν από τη Χρυσή Αυγή αλλά και από αστυνομικούς.

«Όταν είδα τις μηχανές, είπα “σήμερα Μαμαντού τελείωσε”. Αυτός που ήταν στη δεύτερη μηχανή, είδε ότι ήμουν Αφρικανός. Αμέσως σφύριξε. Οι άλλες μηχανές ήρθαν και σταμάτησαν μπροστά μου. Μου είπαν “τι κάνεις ακόμα στην Ελλάδα”; Και είπα “εγώ”; Ταυτόχρονα άρχισαν να φωνάζουν “τολμάς και μας απαντάς”; Όταν με πλησίασαν, άρχισα να τρέχω. Όμως έπεσα πάνω στην άλλη μηχανή που κατέβηκε το δρόμο χωρίς να το καταλάβω. Με χτύπησαν στο κεφάλι με σιδηρολοστό. Εκείνη τη στιγμή φώναξα “μαμά”. Ήταν το μόνο πράγμα που μπόρεσα να πω. Κανένας δε με βοήθησε από τους περαστικούς, κανένας. Όταν ξαναβρήκα τις αισθήσεις μου, σαράντα λεπτά αργότερα, σταμάτησα ένα ταξί. Η πρώτη ερώτηση που μου έκανε ο οδηγός, ενώ ήμουν καλυμμένος με αίμα, ήταν εάν είχα λεφτά. Του είπα “ναι έχω λεφτά”».

«Δεν ξέρω πώς βρήκαν τη διεύθυνσή μου, ήρθαν στο σπίτι μου. Κόλλησαν μία ετικέτα στο κουδούνι μου, έγραψαν από κάτω Χρυσή Αυγή και “Μαμαντού θα περάσουμε μια άλλη μέρα. Μας έλειψες και θα ξαναπεράσουμε”. Έβαλαν ένα αυτοκόλλητο με το σήμα τους. Είχε γίνει πια πολύ επικίνδυνο για μένα. Άλλαξα σπίτι την ίδια στιγμή».

Κατήγγειλε ανοιχτά στα ΜΜΕ την επίθεση που δέχτηκε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκείνο το πρωί και μετά από αυτό στοχοποιήθηκε. Δεν πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει τις απειλές γιατί δεν πίστευε ότι θα τον προστάτευαν. Είχε καταγγείλει στα ΜΜΕ κακομεταχείριση από την αστυνομία και στο παρελθόν. Μία μέρα είχε συλληφθεί χωρίς λόγο και μεταφέρθηκε στο τμήμα των Πετραλώνων. «Σε έλεγχο ρουτίνας, όταν έδωσα το διαβατήριό μου, μου είπαν “α εσύ είσαι Μαμαντού!”. Μου έβαλαν αμέσως χειροπέδες χωρίς λόγο και με πήγαν στο αστυνομικό τμήμα όπου πέρασα τέσσερις ώρες. Με έγδυσαν, με έβγαζαν φωτογραφίες, με κινηματογραφούσαν. Μετά από όλα αυτά, μου έκαναν και ερώτηση:  Θα μιλήσεις ξανά στα ΜΜΕ;».

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, το αντιφασιστικό κίνημα τον προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος και για αυτό πρέπει να φύγει από τη χώρα. Του έβγαλαν εισιτήριο για να πάει στο Βέλγιο το Νοέμβριο του 2013 και να καταθέσει αίτηση παροχής ασύλου.

Πέντε μήνες μετά, η απάντηση ήταν θετική. Ο δικηγόρος του Μαμαντού, Ολιβιέ Στάιν, λέει ότι στην απάντηση δεν δίνονται συγκεκριμένες εξηγήσεις. «Αυτό που δεν λέει η βελγική απόφαση είναι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατέψει τον Μαμαντού από τη Χρυσή Αυγή ή εάν οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να θεωρηθούν συνεργοί της Χρυσής Αυγής».

Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έδωσε άσυλο στο 3,8% των αιτήσεων. Στο Βέλγιο εγκρίνεται μία αίτηση στις πέντε.



Πηγή: Euronews

εμφάνιση σχολίων