0
1
σχόλια
275
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η κοκαΐνη είναι τόσο διαδεδομένη στη Βρετανία που πλέον βρίσκεται και μέσα στο πόσιμο νερό

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
13 Μαΐου 2014
Είναι επίσημο: οι Βρετανοί ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στις τουαλέτες για να σνιφάρουν κοκαΐνη – και στη συνέχεια να αποβάλουν τον μεταβολίτη της, τη βενζοϋλεκγονίνη, στη λεκάνη. Μια μελέτη της Transform αποκάλυψε ότι οι αρχές έχουν χάσει τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών – σε σημείο πλέον όπου τα αποτελέσματα φαίνονται και στο πόσιμο νερό. Η βενζοϋλεκγονίνη, που προκύπτει όταν μεταβολιστεί η κοκαΐνη από τον οργανισμό, βρέθηκε σε τέσσερα δείγματα πόσιμου νερού που εξέτασε η Επιθεώρηση Πόσιμου Νερού της Βρετανίας.

Όποιος σκέφτεται πως πίνοντας βρετανικό νερό θα «την ακούσει», ας το ξανασκεφτεί: το ποσοστό της βενζοϋλεκγονίνης  στο πόσιμο νερό είναι χιλιάδες φορές κάτω από τη δόση που επηρεάζει τα ζώα και εκατοντάδες χιλιάδες φορές κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για να επηρεαστεί ο άνθρωπος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα είναι τόσο χαμηλά που δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για την υγεία. Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν το πόσο ευρεία και διαδεδομένη είναι η χρήση της κοκαΐνης στη Βρετανία.

Η κοκαΐνη είναι το μόνο ναρκωτικό του οποίου η χρήση αυξάνεται από το 1996. Η πτώση της τιμής της πιστεύεται ότι είναι ο πιο σημαντικός λόγος: το κόστος της στη Βρετανία είναι περίπου 50 ευρώ ανά γραμμάριο. Η ίδια ποσότητα στις ΗΠΑ κοστίζει 140 ευρώ.

Η κοκαΐνη δεν βρίσκεται μόνο μέσα στο νερό της Βρετανίας αλλά και στα χαρτονομίσματά της: εμπειρογνώμονες του τμήματος ναρκωτικών της Βρετανίας αποκάλυψαν το 2011 ότι το 11 % του συνόλου των χαρτονομισμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επάνω τους ίχνη κοκαΐνης.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική DrugScope, υπάρχουν 180.000 εξαρτώμενοι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου 700.000 άνθρωποι από 16 μέχρι 59 ετών παίρνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο.

εμφάνιση σχολίων