0
19
σχόλια
230
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα 45ώροφο εγκαταλειμμένο κτίριο γίνεται σπίτι για τους άστεγους στο Καράκας

DOCTV.GR
26 Σεπτεμβρίου 2018
Οι καταληψίες μπορεί να μην έχουν ντουλάπες, ασανσέρ ή νερό αλλά έχουν φως, θέα και οριζόντια «πάρκα». Το 1990 ξεκίνησε η κατασκευή του 45ώροφου κτιρίου στο Καράκας στη Βενεζουέλα. Η κατασκευή του τρίτου ψηλότερου κτιρίου στη χώρα σταμάτησε 4 χρόνια αργότερα, μετά από μια τραπεζική κρίση και το θάνατο του κύριου επενδυτή David Brillembourg -από τον οποίο πήρε και το σημερινό του όνομα. Ο ουρανοξύστης ήταν άδειος και βρισκόταν στα χέρια της κυβέρνησης έως το 2007. Τότε οι καταληψίες άρχισαν να γεμίζουν τους ορόφους.

Οι αρχές έκαναν τα στραβά μάτια κι έτσι ο ουρανοξύστης με το παρατσούκλι «ο Πύργος του Δαβίδ» είναι σήμερα σπίτι για 700 οικογένειες και 3.000 κατοίκους. Ο ουρανοξύστης έχει ρεύμα και νερό μέχρι τον 22ο όροφο. Μπορούν να χρησιμοποιούν τις μοτοσικλέτες για να ανεβοκατεβαίνουν τους πρώτους 10 ορόφους, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούν τις σκάλες για τα υπόλοιπα επίπεδα που δεν έχουν ασανσέρ. Οι κάτοικοι ζουν μέχρι και τον 28ο όροφο, ενώ το κτίριο έχει διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και τον δικό του οδοντίατρο – χωρίς άδεια εξασκήσεως. Ορισμένοι κάτοικοι σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στο εσωτερικό γκαράζ του κτιρίου. Ο φωτογράφος Jorge Silva έζησε με τους κατοίκους του πύργου και απαθανάτισε την καθημερινότητα στην ψηλότερη παραγκούπολη του κόσμου.

Trivia: Μπορεί να θυμάστε το κτίριο από ένα επεισόδιο του Homeland, όπου ο πρωταγωνιστής φυλακίζεται σ’ ένα από τα διαμερίσματά του.