0
1
σχόλια
396
λέξεις
ΖΗΝ

Φυσικοί τρόποι για να καταπολεμήσουμε τις αϋπνίες και τη νευρικότητα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
15 Νοεμβρίου 2019
Το βιώνουμε όλο και συχνότερα: ένας καλός βραδινός ύπνος γίνεται όλο και πιο δύσκολη αποστολή. Πώς θα σταματήσουμε να κοιτάμε το ταβάνι στο σκοτάδι; Με τα 6 βότανα που μας χαλαρώνουν και μας βοηθούν να κοιμηθούμε σαν πουλάκια, εγκαινιάζουμε ένα αφιέρωμα με τρόπους που θα βελτιώσουν την υπέροχη σχέση που είχαμε κάποτε με το κρεβάτι μας.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ: Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της αφού μειώνει το άγχος και την υπερένταση. Το ευεργετικό μέρος του φυτού είναι η ρίζα του. Κυκλοφορεί στα φαρμακεία ως εκχύλισμα, σε κάψουλες/ταμπλέτες και ως βότανο σε φαρμακεία και καταστήματα βοτάνων.

ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ: Το γνωστό μας καλλωπιστικό φυτό με την κοινή ονομασία «ρολόι». Χρησιμοποιείται ως χαλαρωτικό από τον 16ο αιώνα. Τα σημαντικότερα συστατικά της είναι τα φλαβονοειδή. Τα άνθη, τα φύλλα και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα για τις ηρεμιστικές ιδιότητές τους. Η πασιφλόρα εκτός από ευεργετική στη θεραπεία της αϋπνίας, ενδείκνυται και κατά του άγχους και της οξυθυμίας.

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ (ΥΠΕΡΙΚΟΝ Ή ST. JOHNS WORT): Αγχολυτικό, καταπραϋντικό για το νευρικό σύστημα και για αϋπνίες που προέρχονται από άγχος. Η ευεργετική δραστική του ουσία είναι η υπερικίνη ενώ περιέχει και φλαβονοειδή. Θεωρείται επίσης ήπιο αντικαταθλιπτικό και πολλές έρευνες το επιβεβαιώνουν. Το βρίσκουμε σε ταμπλέτες, κάψουλες και εκχύλισμα στα φαρμακεία και σε αποξηραμένη μορφή σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βοτάνων.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Ηρεμιστικό, υπνωτικό βότανο. Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους, κυρίως όταν προέρχονται από ένταση. Είναι επίσης χωνευτικό. Σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό. Το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βοτάνων ή ως εκχύλισμα στα φαρμακεία.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ: Αγχολυτικό, ηρεμιστικό, με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ διεγείρει και το πεπτικό. Θέλει προσοχή στη δοσολογία διότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει νωχελικότητα και ατονία. Το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε καταστήματα βοτάνων και σούπερ μάρκετ. Επίσης σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας στα φαρμακεία.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως ήπιο χαλαρωτικό και υπναγωγό. Το βρίσκουμε ως αποξηραμένο βότανο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βοτάνων ή σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία.


ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΡΟΦΗΜΑ/ΑΦΕΨΗΜΑ: Βράζουμε νερό, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Αφήνουμε για 3-5 λεπτά (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης) και σουρώνουμε.
ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ: Διαλύουμε μερικές σταγόνες, σύμφωνα με τη δοσολογία στις οδηγίες, μέσα σε ένα ποτήρι νερό.
ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ/ΚΑΨΟΥΛΕΣ: Πριν την κατανάλωσή τους, ενημερωνόμαστε για τη δοσολογία, αν λαμβάνονται πριν ή μετά το φαγητό κ.λπ.
εμφάνιση σχολίων