0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

H σύνταξη της Liberation με ένα πρωτοσέλιδο καταγγέλει τις προθέσεις των μετόχων της

PRESS
11 Φεβρουαρίου 2014
Με ένα μανιφέστο στο πρωτοσέλιδο του Σαββατοκύριακου κυκλοφόρησε η γαλλική ιστορική εφημερίδα Liberation. «Είμαστε εφημερίδα, όχι εστιατόριο, όχι κοινωνικό δίκτυο, όχι πολιτιστικός χώρος, όχι τηλεοπτικό πλατό, όχι μπαρ, όχι μηχανή εκκόλαψης επιχειρήσεων» γράφουν οι συντάκτες της

Το πρωτοσέλιδο ήρθε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση από τους μετόχους ενός σχεδίου που θα μετατρέψει τη Liberation σε ένα «κοινωνικό δίκτυο» που πλέον θα περιλαμβάνει τηλεοπτικό πλατό, ραδιοφωνικό στούντιο, ψηφιακό newsroom, ένα εστιατόριο κι ένα μπαρ. Το σχέδιο ανακοινώθηκε χωρίς αναφορά στο ύψος της επένδυσης. Για τους εργαζόμενους πάντως έχουν ζητηθεί περικοπές μισθών, συνταξιοδοτήσεις, μειωμένο ωράριο εργασίας και μικρότερες προθεσμίες παράδοσης της ύλης.

Οι 290 εργαζόμενοι της Liberation που κάνουν λόγο για κοροϊδία έχουν ήδη προχωρήσει σε απεργίες από την προηγούμενη εβδομάδα. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα «πραξικόπημα των μετόχων εναντίον της εφημερίδας, της ιστορίας, της και των αξιών της». «Φτιάχνουν μια Liberation χωρίς τη Liberation. Θέλουν να διώξουν τους δημοσιογράφους αλλά να κρατήσουν τα σύμβολα».

Το κείμενο στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδες έφερε τον τίτλο «Οι μαύρες ημέρες της Liberation και κατήγγειλε την προσπάθεια να κατασκευαστεί μια «Libemarket» κενή περιεχομένου.
 
Από την πλευρά τους οι μέτοχοι υποστηρίζουν ότι αν οι εργαζόμενοι δεν δεχτούν το σχέδιο το διακύβευμα είναι «ο θάνατος της Liberation». Σημειώνεται ότι η εφημερίδα αντιμετωπίζει την πτώση των πωλήσεων αλλά και οικονομικά προβλήματα.
 

Η Liberation ή Libe, όπως τη λένε χαϊδευτικά οι αναγνώστες της δημιουργήθηκε το 1973 από τον φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ και λειτούργησε χωρίς διαφημίσεις και οικονομικούς μετόχους. Από το 1973 έως και το 1981 που ήταν η χρυσή εποχή της λειτουργούσε από τους συντάκτες της. Δεν υπήρχε μισθολογική ιεραρχία ενώ τις αποφάσεις λάμβανε η γενική συνέλευση των εργαζομένων. Η εφημερίδα «έγραψε» ιστορία στην δημοσιογραφία ως ένα μέσο που έδινε φωνή στον πολίτη και απέφευγε τις παρεμβάσεις.

εμφάνιση σχολίων