0
1
σχόλια
373
λέξεις
TECH

Η άσκηση αλλάζει τον εγκέφαλο. Το ίδιο κάνει και η αδράνεια. Αλλά πως;

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
24 Ιανουαρίου 2014
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο, ωθώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τώρα φαίνεται ότι και η αδράνεια επίσης μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μέχρι πριν από 20 χρόνια περίπου, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι η δομή του εγκεφάλου δεν μπορούσε να αλλάξει μετά την ενηλικίωση. Δηλαδή ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει νέα κύτταρα ή να αλλάξει το σχήμα εκείνων που υπήρχαν ήδη.
 
Με τα χρόνια, νευρολογικές μελέτες απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος διατηρεί την ικανότητα να αναδιαμορφώνεται, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η άσκηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην αναδιαμόρφωση του.

Οι επιστήμονες του Wayne State University School of Medicine στην έρευνά τους για το πως η αδράνεια επηρεάζει τον εγκέφαλο, μελέτησαν δύο ομάδες τρωκτικών. Η μία διέθετε ρόδες για τρέξιμο στα κλουβιά της, η άλλη όχι. Έπειτα από τρεις μήνες εθελοντικού τρεξίματος ή αδράνειας, παρατήρησαν τους εγκεφαλικούς νευρώνες και των δύο ομάδων. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης για να αναδημιουργήσουν το εσωτερικό του εγκεφάλου των ζώων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο των αρουραίων που έτρεχαν εξακολουθούσε να διαμορφώνεται. Αλλά πολλοί από τις νευρώνες στους εγκεφάλους των αρουραίων που έκαναν καθιστική ζωή είχαν βγάλει νέα κλαδιά που συνδέουν τους υγιείς νευρώνες με το νευρικό σύστημα. Αυτοί οι νευρώνες είχαν περισσότερα κλαδιά από ότι θα είχαν οι κανονικοί νευρώνες, καθιστώντας το σύστημα πιο ευαίσθητο σε ερεθίσματα και πιο ικανό στο να διοχετεύει τα μηνύματα στο νευρικό σύστημα.
 
Στην πραγματικότητα, αυτοί οι νευρώνες είχαν αλλάξει με τρόπους που έκαναν πιθανή την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας ενδεχομένως την πίεση του αίματος και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων.
«Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό, διότι βοηθά να κατανοήσουμε σε κυτταρικό επίπεδο, το γεγονός πως η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Mueller. Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα που υπογραμμίζουν ότι η αδράνεια μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς κάνει και η δραστηριότητα. Φυσικά, οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι, και αυτή είναι μια μικρή, βραχυπρόθεσμη μελέτη. Ήδη, όμως, είναι μια αρχή που δείχνει πως η αδράνεια μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας, όπως ακριβώς και η κίνηση.
 
εμφάνιση σχολίων