0
1
σχόλια
903
λέξεις
TECH
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings θέλει να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση σχετικά με τη μεταμόσχευση οργάνων
 
DOCTV.GR
23 Φεβρουαρίου 2023
Κάθε μία ώρα 6 νέοι ασθενείς προστίθενται στις εθνικές λίστες υποψήφιων ληπτών οργάνων στην Ευρώπη, ενώ περισσότεροι από 6.500 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι κάποιος συγγενής μας, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, εμείς οι ίδιοι.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι διατροφικές μας συνήθειες, το άγχος, το κάπνισμα, καθώς και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία μας αυξάνουν ολοένα περισσότερο την ανάγκη για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γνωρίζουμε άραγε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες για καθέναν από εμάς να χρειαστεί στη ζωή του να λάβει κάποιο όργανο λόγω λειτουργικής ανεπάρκειας παρά να προσφέρει;

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.
 

 Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνάει τα 8 χρόνια             

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Organmeetings φιλοδοξεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διαλύσει κάθε μύθο, στερεότυπο ή παρανόηση, σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό, αλλά εν πολλοίς ανεξερεύνητο θέμα. Ο πληρέστατος οδηγός, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του ΕΟΜ, θα αποτελέσει και τη βάση του ενημερωτικού προγράμματος ενηλίκων. Εγκαινιάζεται έτσι, από τον Ιανουάριο του 2023, μια σταθερή επαφή με τους πολίτες μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία θα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εκπροσώπους και συνεργάτες του ΕΟΜ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρικός στόχος είναι η ορθή και υπεύθυνη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ότι η δωρεά οργάνων πραγματικά μας αφορά όλους.

Ένα νέο ενημερωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε ομάδες ενήλικων πολιτών, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ). Στόχος του είναι να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Μέσα Ενημέρωσης, Φορείς, Ιδιωτικοί ή Δημόσιοι Οργανισμοί, Σύλλογοι με κοινωνικό έργο, αλλά και Εταιρείες/ Επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συνδέσουν τη CSR πολιτική τους με την ενημέρωση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μπορούν τώρα να συμμετάσχουν στα Organmeetings: εκεί όπου η γνώση και η ενημέρωση συναντούν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Το καινοτόμο ενημερωτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους χώρους της Υγείας, της Επιχειρηματικότητας, των Μέσων Ενημέρωσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι η δωρεά οργάνων μάς αφορά όλους.

Τόσο τον οδηγό των Organmeetings όσο και τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε αυτά μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες δύο ημερομηνίες για το 2023 είναι: 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15:00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια; Αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω φορείς και να οργανώσουν δράσεις όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών.

Όσοι συμμετέχουν στα Organmeetings, πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης. Αρχικά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά σε ομάδες ενηλίκων, ώστε μέσα από τον εργασιακό χώρο μας ή τον σύλλογο που συμμετέχουμε, να μπορούμε μαζικά να γίνουμε μέρος και να μεγαλώσουμε την αλυσίδα ζωής που δημιουργείται με τα Organmeetings. Μια αλυσίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που στόχο έχει να λύσει κάθε απορία γύρω από τη δωρεά οργάνων, καταρρίπτοντας μύθους και στερεότυπα που αναπαράγονται δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Αν εκπροσωπείτε κάποιον από τις παραπάνω φορείς, μπορείτε να συμμετάσχετε στη διαδικτυακή παρουσίαση την ημερομηνία που επιθυμείτε. Τη φόρμα, δηλαδή, μπορούν να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν δράσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών βάσει του ρόλου και της ιδιότητάς τους (για παράδειγμα, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Διευθυντής Marketing, Πρόεδρος Συλλόγου κ.λπ.).

Κάθε συμμετοχή εταιρείας, μέσου ενημέρωσης, φορέα κ.λπ. θα πιστοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος σε μια ετήσια εκδήλωση επιβράβευσης θα παραδίδει τη βεβαίωση παρακολούθησης στον αντίστοιχο εκπρόσωπο, αλλά και ένα συμβολικό αναμνηστικό επιβράβευσης, για κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Η πιστοποίηση θα έχει διάρκεια 3 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε όλοι να γίνουμε πρεσβευτές της ιδέας της δωρεάς οργάνων, δίνοντας το παράδειγμα και παρακινώντας και άλλους συμπολίτες μας να το ακολουθήσουν, ώστε να γίνουν και εκείνοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας ζωής.

Οι ημερομηνίες των διαδικτυακών σεμιναρίων για το 2023 είναι: 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου 2023. Η κάθε διαδικτυακή συνάντηση θα ξεκινά στις 15:00 και θα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης


Διαβάστε περισσότερα, κατεβάστε τον οδηγό των Organmeetings και βρείτε τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής εδώ 
Φωτόγραφια: Organmeetings, Pinelopi Gerasimou, Onassis CultureΔιαβάστε επίσης: Οι Οργανούληδες μοιράζονται 5 Σούπερ Μυστικά για γερά παιδιά
εμφάνιση σχολίων