0
5
σχόλια
356
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε φωτογραφίες χαρτογραφούν το φαινόμενο

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Ιανουαρίου 2014
Ο νεο-ναζισμός ξαναχτυπά τη πόρτα της Ευρώπης. Ακροδεξιές ομάδες επιτίθενται σε μετανάστες, αλλά και σε ανθρώπους που δεν ενστερνίζονται τις ιδέες τους, και προωθούν με κάθε βίαιο τρόπο το εθνικιστικό τους «όραμα».

1. Στην Ελλάδα, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 700 περίπου μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής διαδήλωσαν κατά της κατασκευής τζαμιού στον Ελαιώνα. «Η Ελλάδα ανήκει στους έλληνες», είπαν ως επίλογο σε μια τρομακτική χρονιά που έγραψε άλλη μια φασιστική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας με αίμα. 

2. Στη Σουηδία, μία από τις πλουσιότερες και πιο ανεκτικές ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει δράση το
«Κίνημα Αντίστασης», μια ακροδεξιά ομάδα με έντονη δραστηριότητα, η οποία συνεργάζεται στενά και με άλλες μικρότερες ομάδες συναδελφικών πεποιθήσεων. Το πιο πρόσφατο χτύπημά της σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, όταν σαράντα περίπου μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν με μπουκάλια, ξύλα και κροτίδες σε αριστερούς ακτιβιστές στη διάρκεια αντιναζιστικής διαδήλωσης. Ως απάντηση στην επίθεση, στις 22 Δεκεμβρίου, χιλιάδες σουηδοί βγήκαν στους δρόμους του Kärrtorp, στη Στοκχόλμη, για να διαδηλώσουν κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού.

3. Στη Σλοβακία, ο Marian Kotleba, ένας πρώην δάσκαλος και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Η Σλοβακία μας», κατάφερε να κερδίσει το 55% των ψήφων στην περιοχή Baska Bystrica, και να γίνει κυβερνήτης της. Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει πλήθος επιθέσεων κατά των Ρομά και είναι γνωστός για τις έντονες εθνικιστικές ιδέες του και την πεποίθησή του ότι το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση.

4. Στο Βέλγιο, μια χώρα με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και πλήθος αλλοδαπών νέων κατοίκων, κάποιοι μάλλον αντιδρούν βλέποντας όλο και περισσότερους μη-βέλγους να κυκλοφορούν ανάμεσά τους. Αυτό αποδεικνύει η επιστολή που στάλθηκε στον βασιλιά Philip, απειλώντας τον ότι θα σκοτώσουν την κόρη του και διάδοχο του θρόνου, επειδή επέτρεψε να «εισβάλλουν» μετανάστες στη χώρα. Η επιστολή ήταν γραμμένη στα γερμανικά και δημοσιεύτηκε σε γαλλική εφημερίδα.

5. Στη Γερμανία, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NDP) θεωρείται κατά πολλούς ο συνεχιστής του NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα) που είχε ιδρύσει ο Χίτλερ. Το NDP προσπαθεί με κάθε βίαιο μέσο να αποβάλλει τους μετανάστες από τη Γερμανία. Αν και το κόμμα έλαβε μόλις το 1% των ψήφων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, έχει κερδίσει τη συμπάθεια πολλών εξτρεμιστικών ομάδων με παρόμοιες πεποιθήσεις.

εμφάνιση σχολίων