0
1
σχόλια
336
λέξεις
ΖΗΝ

Ελληνική, οικονομική, θρεπτική και πολύτιμη, η νέα υπερ-τροφή ήταν πάντα στην κουζίνα μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
14 Ιανουαρίου 2014

Η ταπεινή μας σταφίδα κάνει πολλά περισσότερα από το να δίνει γεύση στα γλυκά μας. Αν και καλλιεργείται στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου, η υπερ-τροφή αυτή είναι άγνωστη σε πολλούς. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες, όλα ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Έρευνες όπως αυτή δείχνουν ότι οι σταφίδες είναι ευεργετικές για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, ενώ αποτελούν ασπίδα κατά του διαβήτη για τους υγιείς.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ: Οι κορινθιακές σταφίδες περιέχουν περισσότερα από 17 πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά στοιχεία. Προστατεύουν από τη LDL χοληστερόλη και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες. Έχουν επίσης αντικαρκινική δράση, κυρίως για το πεπτικό σύστημα. Η κορινθιακή σταφίδα έχει υψηλότερο ποσοστό διαιτητικών ινών από τις υπόλοιπες σταφίδες, αλλά και από τα περισσότερα φρούτα. Έτσι βοηθά το πεπτικό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Επίσης διαθέτει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις άλλες σταφίδες, όπως η σουλτανίνα. Το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ενώ διαθέτει και αντιμικροβιακή δράση χάρη στην παραγωγή ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.

Η σταφίδα είναι μεν γλυκιά, όμως αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, όχι σε γλυκόζη. Η φρουκτόζη έχει γλυκαιμικό δείκτη 19, ενώ η γλυκόζη έχει 100. Έτσι, αν και ζαχαρώνει τον ουρανίσκο μας, ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι μέτριος. Επίσης τα σάκχαρά της δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

ΠΟΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ: Δύο κουταλιές της σούπας σταφίδες καλύπτουν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φρούτα. Μία κούπα σταφίδες προσφέρει περίπου 10 γραμμ. φυτικών ινών στον οργανισμό και 850 ml σε πολυφαινόλες.

ΙΔΕΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Εκτός από το να τις φάμε σκέτες, μπορούμε να τις προσθέσουμε στα δημητριακά μας, στα κέικ, τα μπισκότα μας και το γιαούρτι μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 υπερ-τροφές Vol. 2
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 Υπέρ-τροφές
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 βότανα για καλή υγεία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 φυτικά ελιξήρια
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 υπερ-τροφές για σούπερ υγεία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Νέοι, θαυματουργοί καρποί

 
εμφάνιση σχολίων