0
1
σχόλια
631
λέξεις
ΖΗΝ

Μικροί, πολυβιταμινούχοι καρποί με εξωτικά ονόματα, θαύματα της φύσης για την υγεία, τρυπώνουν στα μανάβικα, στις κάβες και στον οργανισμό μας

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
19 Απριλίου 2013
Μα, το Ιπποφαές τρώγεται σαν ξηρός καρπός; Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Γκότζι μπέρι που όλοι μιλούν γι’ αυτό; Τι κάνει τόσο σπουδαία τα Μπλούμπερι ή τα Κράνμπερι; Και πώς αλλιώς τρώγονται (εκτός από τη θεία γεύση που δίνουν όταν συνοδεύουν το παγωτό μας); Τα αποξηραμένα φρούτα εισβάλλουν με ταχύτητα φωτός στο θρεπτικό και ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πολυβιταμινούχες τροφές, που μέχρι πριν από κάποιον καιρό ήταν μόνο για τους μυημένους -οι οποίοι τα έψαχναν με μεγεθυντικό φακό στην κεντρική αγορά- κατακλύζουν τώρα κάβες, μανάβικα, σούπερ μάρκετ και τη διατροφή μας. Ιδού μερικά από τα αγαπημένα μας και οι θαυμαστές ιδιότητές τους.

ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ: Το εξωτικό αυτό φρούτο κανονικά ευδοκιμεί στα Ιμαλάια, όμως πλέον καλλιεργείται και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κινεζικές γραπτές αναφορές από το 2800 π.Χ. αναφέρονται στις μακροβιοτικές ιδιότητές του, γι’ αυτό και το αποκαλούν «καρπό της ευτυχίας». Το γκότζι μπέρι είναι ισχυρός αντικαρκινικός σύμμαχος, βοηθά στο να απαλλαγούμε από το λίπος του ήπατος, ηρεμεί και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης αυξάνει το μεταβολισμό και τη λίμπιντο, ενώ είναι ευεργετικό στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα. Περιέχει 18 αμινοξέα και 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, φώσφορο, ασβέστιο και γερμάνιο. Έχει περισσότερη Β-καροτίνη από το καρότο, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, ενώ περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία σπάνια βρίσκεται σε φρούτα. Είναι πλούσιο σε Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, αλλά και Ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που ρυθμίζουν τις ορμονικές λειτουργίες. Αυτά τα μικρά μούρα είναι επίσης υπερ-πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς έχουν 500 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια. Μια χούφτα την ημέρα αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνες Β και C.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ: Έχουμε ξανασυστηθεί με το θαυματουργό ιπποφαές εδώ, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιέχει πάνω από 190 ευεργετικές ουσίες, πολλαπλάσια βιταμίνη C από τα υπόλοιπα φρούτα, βιταμίνες A, B, D, E, K, όλα τα μεταλλικά στοιχεία, φλαβονοειδή, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καροτενοειδή και ω-7. Φημίζεται για την αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, επουλωτική και αντιμικροβιακή του δράση, γι’ αυτό και έχει τοποθετηθεί από τους επιστήμονες στο τοπ 10 των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών. Τα καλά νέα είναι πως πλέον το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή πολύ εύκολα και σχεδόν παντού (πας στην κάβα να πάρεις κρασί και βγαίνεις με ιπποφαές). Επίσης, έχουμε νέες συνταγές μαγειρικής να δοκιμάσουμε, αφού ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται και ολόκληρο συνταγολόγιο που το περιλαμβάνει στα συστατικά του, από κουλουράκια μέχρι κοκτέιλ. Μόλις τις δοκιμάσουμε, θα σας τις μεταφέρουμε.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Αυτά τα μικρά φρουτάκια είναι πολύτιμος σύμμαχός μας κατά του καρκίνου, καθώς είναι πλούσια σε κηκιδικό οξύ, μια ουσία που εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και άρα καθυστερεί τη δράση των καρκινικών κυττάρων. Επίσης καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις, αλλά και τη βακτηριδιακή πλάκα των δοντιών, σκοτώνοντας ολόκληρες αποικίες από βακτήρια του στρεπτόκοκκου. Τα κράνμπερι είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τις βλάβες των ελευθέρων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν από καρδιακές παθήσεις μέχρι καρκίνο. Για να μην πούμε και πόσο καλό κάνουν όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα.

ΜΠΛΟΥΜΠΕΡΙ: Τα γνωστά μας μύρτιλα, με τα οποία διακοσμούμε τις τούρτες και τα τρώμε αφειδώς σε μαρμελάδα, ήρθαν από τη μακρινή Σιβηρία και καλλιεργούνται πλέον και στη χώρα μας. Πέρα από νόστιμο πρωινό και υπέροχο διακοσμητικό στοιχείο, οι καρποί αυτοί έχουν και ένα κάρο αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αγγειοδιασταλτικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του στομάχου. Επίσης, περιέχουν τη φυσική χρωστική ουσία ανθοκυανίνη, η οποία λειτουργεί αντιοξειδωτικά και διευκολύνει τη ροή των πληροφοριών στον εγκέφαλο.


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 υπερ-τροφές για σούπερ υγεία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 Υπερ-τροφές
7 «κόλπα» για καλή υγεία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 5 βότανα για καλή υγεία
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: 4 φυτικά ελιξήρια


εμφάνιση σχολίων