0
1
σχόλια
557
λέξεις
ΖΗΝ

Η στήλη μας Καλύτερη Ζωή και η ομώνυμη εκστρατεία της WWF μοιράζεται μαζί μας οικονομικές και πρακτικές λύσεις καθημερινότητας

DOC TV
15 Νοεμβρίου 2013
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ: Μήπως είναι ειδικότητά σας οι ξένες γλώσσες, η ανάγνωση παραμυθιών σε παιδιά εν ώρα babysitting, τα γλυκά του κουταλιού, η διδασκαλία νέων μεθόδων βιντεοσκόπησης, το tango, η αυτοάμυνα ή το βάψιμο εσωτερικών χώρων; Ακόμα, τυχαίνει να έχετε ένα μίξερ για κέικ, ένα παλιό πλην χρήσιμο κινητό, διάφορα εξαρτήματα υπολογιστή ή μία συλλογή με δίσκους από κλασική μουσική που σκονίζονται κάπου στο υπόγειο;

Αν έχετε κάτι προς προσφορά, λίγο ελεύθερο χρόνο ή ένα ταλέντο σας που προτίθεστε να αξιοποιήσετε δημιουργικά, ήρθε η ώρα να παραφράσετε την πασίγνωστη φράση «Ο χρόνος είναι χρήμα» (διά στόματος Βενιαμίν Φραγκλίνου) σε «Ανταλλάσσουμε υπηρεσίες και χρόνο ελλείψει χρημάτων». Αυτό τουλάχιστον στάθηκε, σε μεγάλο βαθμό, η πηγή δημιουργίας διάφορων εναλλακτικών μορφών οικονομίας και δικτύων αλληλεγγύης ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ: Ίσως φαίνεται περίπλοκο, όμως η πράξη αποδεικνύεται πολύ πιο απλή: Επιλέγετε ένα διαδικτυακό ανταλλακτικό δίκτυο, εγγράφεστε ηλεκτρονικά δωρεάν, καταχωρείτε το e-mail σας και γράφετε λίγα λόγια για το προφίλ σας και τις υπηρεσίες που μπορείτε/επιθυμείτε να παρέχετε. Οι υπόλοιποι χρήστες-μέλη μπορούν να δουν το προφίλ σας και να σας στείλουν προσωπικό μήνυμα, σε περίπτωση που ενδιαφέρονται για κάποια από τις προσφερόμενες υπηρεσίες σας.

Κατ’ αντιστοιχία και βάσει των υπηρεσιών που εσείς χρειάζεστε, επικοινωνείτε με άλλους χρήστες και διευθετείτε τις λεπτομέρειες της συνάντησής σας. Ανάλογα με το αν παρέχετε ή λαμβάνετε μία υπηρεσία, κερδίζετε «ώρες, οβολούς, φασόλια» ή όποια άλλη μονάδα μέτρησης έχει επιλεγεί από την πλατφόρμα συναλλαγών, και βγαίνετε πολλαπλώς κερδισμένοι. Καλώς ορίσατε στη φιλοσοφία του «κοινωνικού χρήματος»!

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ: Το σενάριο δεν είναι πρωτάκουστο. Τοπικά συστήματα ανταλλακτικού εμπορίου -τα λεγόμενα LETS (Local Exchange Trading System)- έχουν εμφανιστεί εδώ και καιρό ανά τον κόσμο. Πάρτε για παράδειγμα τις χιλιάδες λέσχες ανταλλαγών-nodos στην Αργεντινή, χάρη στις οποίες επιβίωσαν 6 εκ. άνθρωποι κατά την κρίση, το cubo card, που επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών και μουσικών υπηρεσιών στην Κούβα ή το ηλεκτρονικό νόμισμα sol στη Γαλλία, ακόμα και για υπηρεσίες υγείας.

Ο κύριος παρονομαστής στην ελληνική περίπτωση είναι ότι οι ανάγκες των πολιτών πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που το ρευστό χρήμα ρέει όλο και πιο δύσκολα. Σ’ αυτό το επίπεδο, τα δίκτυα ανταλλαγής λειτουργούν ως γέφυρες αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίου οφέλους, σε πείσμα των δύσκολων καιρών πενίας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ: Στην Ελλάδα θα έχετε πιθανώς ακούσει για την Τράπεζα Χρόνου, την Ανταλλακτική Οικονομία, το #tutorpool, το Δίκτυο Ανταλλαγών στα Χανιά και το Καερέτι στο Λασίθι Κρήτης, το Πελίτι, το Φασούλι, ακόμα και για το Trade School of Athens, ένα ανεξάρτητο, αυτό-οργανωμένο σχολείο που βασίζεται στην ανταλλαγή γνώσης και όχι χρήματος.

«Προσφέρω φιλοξενία σε σκηνή, σπιτικά λικέρ, μαθήματα ιαπωνικής κουζίνας και καλλιτεχνικές κατασκευές. Σε αντάλλαγμα ζητάω βοήθεια στο κτήμα και οικολογικές κατασκευές», γράφει ένα από τα μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα.

Αν σας έλεγε κάποιος ότι μπορείτε να γίνετε πλούσιοι σε εμπειρίες, γνώση και φιλίες μέσα από ένα ταξίδι με άδειες τσέπες, κάποτε θα σας ακουγόταν σαν αστείο. Σήμερα, μπορείτε να το πετύχετε. Χρειάζεται κυρίως καλή πρόθεση, διάθεση, λίγη φαντασία και δικτύωση με τους γύρω σας. Μία ηλεκτρονική εγγραφή σε μία από τις παραπάνω πλατφόρμες θα είναι το εναλλακτικό τσεκ-ιν του «ταξιδιού» σας! Έτοιμοι για αναχώρηση;

Μάθε ακόμη περισσότερα στην πρωτοβουλία του WWF, «Καλύτερη Ζωή».


Διαβάστε επίσης:
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ: Ιδέες για θέρμανση

Μια γιορτή για καλύτερη ζωή
Χάρτης για συναναστροφή και ανταλλαγή

εμφάνιση σχολίων