0
1
σχόλια
309
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το Πελίτι μοιράζει σπόρους σε όλη την Ελλάδα μέσα από μεγάλες γιορτές ανταλλαγής

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Μαΐου 2012
Τα ραντεβού με το Πελίτι δίνονται σε όλη την Ελλάδα. Οι σπόροι που διαθέτει ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι και προσφέρονται σε όποιον θέλει με την ηθική υποχρέωση ότι θα επιστρέψει κι εκείνος με τη σειρά του στην τράπεζα δικούς του σπόρους.

Μια πανελλαδική κοινότητα ανταλλαγής σπόρων αλλά και αγαθών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος είναι, και η φιλοσοφία του πρεσβεύει ότι όλοι έχουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν. «Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων».

Το δίκτυο ανταλλαγής σπόρων λειτουργεί αποκλειστικά με μη μεταλλαγμένα ντόπια προϊόντα και μοναδική υποχρέωση των καλλιεργητών είναι μόλις φυτρώσουν οι σοδειές να επιστρέψουν σπόρους. Έτσι δημιουργείται μια τράπεζα υγειών σπόρων μακριά από παγκοσμιοποίηση, εταιρίες και οικονομικά συμφέροντα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διοργανώνονται γιορτές ανταλλαγής σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μοιάζουν σαν μεγάλα πάρτι που γιορτάζουν τη ζωή, τη φύση και τις όμορφες ανθρώπινες σχέσεις αλληλεγγύης.

Δεν είναι ανάγκη να έχει κάποιος εμπειρία στη γεωργία για να συμμετέχει, αφού μαζί με τους σπόρους το Πελίτι μεταδίδει και μαθήματα για «αρχάριους».

Στην Αίγινα όπου βρίσκεται μια από τις δύο βάσεις του Πελίτι, το 1ο Γυμνάσιο του νησιού συμμετέχει εδώ και λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει έναν όμορφο λαχανόκηπο και μια γωνιά γεμάτη με μυρωδικά.

Η δράση του όμως δεν εξαντλείται στους σπόρους. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει ότι μπορεί και έτσι να ανταλλάξεις μέσα από την τράπεζα χρόνου: εκμάθηση ξένων γλωσσών και καλλιτεχνικών, φιλοξενία, φύλαξη παιδιών, μεταφράσεις, δακτυλογραφήσεις, ηλεκτρολογικές και υδραυλικές υπηρεσίες κ.ά.

Το θέμα της ανταλλακτικής του δράσης δεν είναι μόνο να καλυφθούν οι ανάγκες αλλά η ουσία της ανταλλακτικής κοινωνίας, δηλαδή η σύσφιξη του κοινωνικού ιστού. Να έρθουμε λίγο πιο κοντά ο ένας στον άλλον μέσω της αλληλοστήριξης.

Οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει με εθελοντική εργασία, συμμετοχή στο δίκτυο, ή ως καλλιεργητής και διατηρητής ιδιαίτερων ποικιλιών, ή ως οικονομικός υποστηρικτής.

εμφάνιση σχολίων