1
1
σχόλια
537
λέξεις
VIDEO

Η στήλη μας Καλύτερη Ζωή και η ομώνυμη εκστρατεία της WWF μοιράζεται μαζί μας οικονομικές και οικολογικές λύσεις

DOC TV
24 Οκτωβρίου 2013
Τα νούμερα και οι στατιστικές «μίλησαν».
Fact no1: «Η μέση ενεργειακή κατανάλωση των κατοικιών στην Ελλάδα είναι 50-100% μεγαλύτερη σε σχέση με τη Γερμανία και τη Δανία, ενώ το 74% των ελληνικών κατοικιών δεν έχει καλή μόνωση».
Fact no2: «Πάνω από 300.000 άνθρωποι δε χρησιμοποίησαν καθόλου θέρμανση πέρυσι το χειμώνα στην Ελλάδα».
Fact no3: «Ένα τζάκι εκπέμπει μέσα σε 4 ώρες τόσους ρύπους, όσο 1.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας τη μέρα».
Fact no 4: «Ο θερμοστάτης για κάθε έξτρα βαθμό θερμότητας άνω των 20C μπορεί να προκαλέσει απώλεια ενέργειας έως και 20%».
Fact no 5: «18C είναι η κατάλληλη θερμοκρασία οικιακής θέρμανσης για ένα υγιές άτομο που δεν κυκλοφορεί στο σπίτι με κοντομάνικο!», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αν κοίταξες μόλις τα χέρια σου και διαπίστωσες ότι είναι γυμνά από τους αγκώνες και κάτω ή αν έχεις καθηλωθεί εδώ και ώρα στο πληκτρολόγιό σου, χωρίς να έχεις κάνει ούτε 30 βήματα μέσα στο δωμάτιο, τεντώσου και πάρε τα μέτρα σου πριν σε προλάβει ένας ακόμα υπέρμετρα υψηλός λογαριασμός της ΔΕΗ. Η «Καλύτερη Ζωή» από το WWF ψάχνει και μοιράζεται εύκολες και ευφάνταστες οικονομικές λύσεις για θέρμανση:

ΝΤΥΣΟΥ ΚΑΛΑ (που έλεγε και η μαμά): Πολύχρωμες ζεστές κάλτσες, ξεχασμένα μάλλινα πουλόβερ ή φούτερ, αλλά και βαμβακερά παντελόνια ή κολάν είναι η φετινή τάση της οικιακής μόδας. Τα Τ-shirts πολλοί αγάπησαν, τους παχυλούς λογαριασμούς ουδείς. Με λίγα λόγια, είναι κρίμα να πληρώνεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πουλόβερ ή απλά ένα μακρυμάνικο φούτερ.

ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ: Ανέβασε τις τέντες (αν έχεις) και άνοιξε τις κουρτίνες και τα στόρια στα δωμάτια που βλέπουν νότια, ειδικά μεταξύ 10:00-15:00. Ο ήλιος θα ζεστάνει το εσωτερικό του σπιτιού και θα μειώσει τις ανάγκες σου για βραδινή θέρμανση. Εσύ στο μεταξύ πάρε μία κούπα καφέ και βρες ευκαιρία να «φωτοσυνθέσεις» πίσω από το παράθυρο έστω για πέντε λεπτά.

ΑΠΛΩΣΕ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΧΑΛΙ και πρόσθεσε κουρτίνες στα παράθυρα του υπνοδωματίου σου: Αν είσαι ακόμη πιο δημιουργικός, σκέψου παρόμοιες εναλλακτικές πατέντες.  Όχι μόνο θα ζεστάνεις το χώρο, μονώνοντας τα «επικίνδυνα» περάσματα, αλλά θα φέρεις και ένα (ζεστό) αέρα θαλπωρής και αλλαγής στο σπίτι σου!

ΚΑΛΟ(ΚΑΙ)ΡΙΦΕΡ: Να θυμάσαι ότι το καλοριφέρ σου δεν είναι ούτε κρεμάστρα ούτε τραπεζάκι. Αν συνεχίσεις να μπλοκάρεις το καλοριφέρ πίσω από καναπέδες και έπιπλα ή αν το σκεπάζεις με βρεγμένα ρούχα, με πετσετάκια της γιαγιάς σου ή με ξύλινες επιφάνειες για να στηρίζεις μικροαντικείμενα, η σωστή ζέστη θα παραμείνει όνειρο καλοκαιρινής νυκτός. Ιδανικά, τοποθέτησε θερμομονωτικές πλάκες (ή έστω  αλουμινόχαρτο) πίσω από το καλοριφέρ. Αντανακλά τη θερμότητα και πολλαπλασιάζει την πιθανότητα να ζεστάνεις το χώρο.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΣΟΥ: Αν δεν έχεις αυτόνομη θέρμανση, συνεννοήσου με τον διαχειριστή της πολυκατοικίας και μίλα με τους άλλους ένοικους για τις ώρες και τον τρόπο θέρμανσης, αλλά και τις λύσεις συντήρησης. Αν μη τι άλλο, θα μάθεις ποιος μένει δίπλα, πάνω ή κάτω σου.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ: Μην πάθεις εξάρτηση με τις ηλεκτρικές θερμάστρες ή τα αερόθερμα. Το κόστος ηλεκτρισμού μπορεί να φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Προτίμησε θερμάστρες  υγραερίου ή κλιματιστικά τύπου inverter. Θυμήσου να κάνεις προσεγμένη χρήση και έλεγχο στο φίλτρο του κλιματιστικού, ειδάλλως θα νιώσεις τον αέρα ξηρό και το λογαριασμό του ηλεκτρικού τσουχτερό.




Μάθε ακόμη περισσότερα στην πρωτοβουλία του WWF, «Καλύτερη Ζωή».
εμφάνιση σχολίων