0
1
σχόλια
493
λέξεις
ΖΗΝ

Με μπύρα, στη γάστρα, με τυρί. Με λίγο ζύμωμα ή καθόλου, εύκολο ψωμί για κάθε μέρα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
23 Σεπτεμβρίου 2013
Το να φτιάξει κανείς ψωμί ακούγεται μεγάλος μπελάς. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολύ εύκολες συνταγές, χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο ζύμωμα. Από τα χέρια μας λοιπόν, χωρίς τη βοήθεια αρτοπαρασκευαστή και χωρίς να ζυμώνουμε επί ώρες, ιδού οι τσακ-μπαμ συνταγές, για να έχουμε το δικό μας ψωμάκι πανεύκολα -και να μοσχομυρίσει και το σπίτι.

ΜΠΥΡΑΤΟ ΨΩΜΑΚΙ -το λένε και μεθυσμένο
ΥΛΙΚΑ: 1 1/3 φλιτζ. μπύρα, 1 φαρίνα, 1 κουτ. γλ. αλάτι, 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε τη φαρίνα σε λεκανίτσα, ανακατεύουμε με το αλάτι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε τη μπύρα και το λάδι και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, φτιάχνουμε ένα καρβελάκι και το αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190. Χαράζουμε το ψωμάκι μας και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αλείφουμε με λίγο λάδι.


ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ -χωρίς να λερώσουμε ούτε δάχτυλο
ΥΛΙΚΑ: 3 1/2 φλιτζ. χλιαρό νερό, 16 γραμμ. μαγιά σε σκόνη, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουτ. γλ. αλάτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι και τη μαγιά. Την αφήνουμε για 2 λεπτά να διαλυθεί και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με αυγογδάρτη για 1 λεπτό και προσθέτουμε το αλάτι μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα σε αλευρωμένο ταψί. Αφήνουμε να σταθεί, μέχρι να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 και ντύνουμε τη γάστρα μας με λαδόκολλα. Την τοποθετούμε άδεια στο φούρνο για να ζεσταθεί, πριν βάλουμε το ζυμάρι μας. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι (θα είναι αρκετά ρευστό), πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη γάστρα. Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για μισή ώρα στο φούρνο στους 250. Έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Βγάζουμε τη γάστρα και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο, για να μη μας γίνει στεγνό.


ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ -τρώγεται και σκέτο
ΥΛΙΚΑ: 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό, 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη, 1/2 κουτ. γλ. αλάτι, 200 γραμμ. φέτα, 100 γραμμ. τριμμένη γραβιέρα, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μπολάκι, βάζουμε το μισό νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να διαλυθεί η μαγιά. Στη λεκάνη που θα φτιάξουμε το ψωμί μας, βάζουμε το υπόλοιπο νερό μαζί με το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τη μαγιά και ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά. Το ζυμάρι μας πρέπει να γίνει μαλακό και να κολλάει λίγο στα χέρια. Το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για 30-45 λεπτά. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί ή δύο μακρόστενες φόρμες, τοποθετούμε τη ζύμη και απλώνουμε τα 2/3 από τα τυριά. Διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κρύψουμε το τυρί μέσα της και πασπαλίζουμε με το τυρί που μας περίσσεψε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 μέχρι να ροδίσει (περίπου επί 30-40 λεπτά).
 
εμφάνιση σχολίων