0
1
σχόλια
463
λέξεις
ΖΗΝ

Τρείς εύκολες και οικονομικές συνταγές για τους καλεσμένους μας. Τα φτιάξαμε, τα φάγαμε, τα προτείνουμε χωρίς ενδοιασμό

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
29 Δεκεμβρίου 2012
Δεκέμβριος και το σπίτι γίνεται σταθμός περαντζάδας. Όλο και κάτι θα πιούμε παρέα, αλλά ποιος τσουγκρίζει ποτήρι με άδειο στομάχι; Οι παρακάτω συνταγές είναι πρωτότυπες, εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και κατάλληλες για κάθε είδους μπουφέ. Με μία λέξη, «Μιαμ!».

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
ΥΛΙΚΑ: Ένα φύλλο σφολιάτας, 200 γραμμ. καπνιστός σολομός, 200 γραμμ. τυρί κρέμα, 3 αυγά, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, 6-7 κλωναράκια άνηθο,  αλατοπίπερο και λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το εσωτερικό μιας φόρμας για τάρτες. Στρώνουμε το φύλλο και το τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει. Ψήνουμε τη σφολιάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Όσο ψήνεται η σφολιάτα, φτιάχνουμε τη γέμιση. Μέσα σε μπολ, χτυπάμε με μίξερ το τυρί, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά. Προσθέτουμε το σολομό κομμένο σε μικρά κομμάτια, τα  κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τον άνηθο, την παρμεζάνα και το αλατοπίπερο. Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού, διότι η παρμεζάνα και ο σολομός είναι ήδη αλμυρά. Αδειάζουμε τη γέμιση στη σφολιάτα και ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Προτού την κόψουμε σε μερίδες, αφήνουμε να κρυώσει για να μη διαλυθεί.


ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΕΛΙΕΣ
ΥΛΙΚΑ: 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι, ένα βαζάκι πράσινες γεμιστές ελιές, 1/2 κουτ. γλ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές σε ένα μπολ και χτυπάμε με μίξερ μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης, κλείνουμε μέσα της μια ελιά και πλάθουμε ένα γεμιστό μπαλάκι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τις μπουκίτσες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Οι μπουκίτσες ταιριάζουν πολύ και με ντιπ γιαουρτιού. Εναλλακτικά, στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε και άλλα υλικά ως γέμιση (ζαμπόν/τυρί/λουκάνικο κ.λπ.). Οι μπουκίτσες που δεν έχουν γέμιση ελιάς μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη και να ψηθούν άλλη μέρα.


ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΡΟΛΑΚΙΑ ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο πίτες τορτίγια, μερικά φύλλα ρόκας, πολτός ελιάς, τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφια, φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή σολομό καπνιστό, κίτρινο τυρί σε φέτες (έμενταλ, ένταμ ή γκούντα), αγγούρι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της κάθε πίτας το τυρί κρέμα και ύστερα αλείφουμε στη μισή επιφάνεια πάστα ελιάς. Κόβουμε το κίτρινο τυρί και το ζαμπόν/γαλοπούλα/σολομό σε μακρόστενες φέτες (δηλαδή σαν να διαιρούμε στη μέση μια φέτα τυρί του τοστ) και απλώνουμε μια λωρίδα κατά μήκος της πίτας. Από πάνω προσθέτουμε τις φέτες αγγουριού ή τα φύλλα ρόκας. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Όταν τις βγάλουμε από την ψύξη, τις κόβουμε σε μπουκίτσες, τις βάζουμε με όμορφο σχηματισμό μέσα σε πιατέλες και σερβίρουμε.

εμφάνιση σχολίων