0
1
σχόλια
284
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου λέγεται Blue Moon. Θα γίνει δηλαδή το φεγγάρι μπλε;

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
31 Αυγούστου 2012
Η δέκατη τρίτη πανσέληνος συμβαίνει κάθε 2 με 3 χρόνια κι ο λόγος είναι ότι από το ηλιακό ημερολόγιο κάθε χρόνο περισσεύουν περίπου 11 μέρες, σε σχέση με το σεληνιακό. Έτσι τα 12 φεγγάρια (που συνήθως αντιστοιχούν σε ένα κάθε μήνα) γίνονται δεκατρία, και αυτό το δεύτερο φεγγάρι που πέφτει σε έναν μήνα -όπως φέτος τον Αύγουστο- αποκαλείται και “Blue Moon”.

Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος ενός ερασιτέχνη αστρονόμου. Στο τεύχος του Μαρτίου 1946 του περιοδικού Sky and Telescope, υπήρχε ένα άρθρο με τίτλο “Once in a Blue Moon” του James Hugh Pruett. Ο Pruett παρερμήνευσε την έννοια του Blue Moon όπως αναφερόταν σε ένα παλιό αγροτικό ημερολόγιο (Maine Farmer’s Almanac). Στο άρθρο ο Pruett έγραφε: «Επτά φορές στα δεκαεννιά χρόνια υπάρχουν 13 πανσέληνοι ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 11 μήνες να έχουν μία πανσέληνο, και ένας να έχει δύο. Αυτός ο δεύτερος, αποκαλείται Blue Moon».

Το αγροτικό ημερολόγιο όμως «βάφτιζε» Blue Moon τα φεγγάρια που έπεφταν μεταξύ 20 και 23 στους μήνες Νοέμβριο, Μάιο, Φεβρουάριο ή Αύγουστο. Είναι τα φεγγάρια πριν τα χειμερινά και θερινά ηλιοστάσια και τις ισημερίες. O Pruett μπέρδεψε τις έννοιες μια και το αγροτικό ημερολόγιο μετρούσε το έτος ως την περίοδο ανάμεσα σε δύο χειμερινά ηλιοστάσια, και έφτιαξε τον δικό του -αυθαίρετο- όρο ο οποίος όμως παραδόξως έγινε δημοφιλής και τελικά καθιερώθηκε για τη δεύτερη πανσέληνο ενός μήνα.

Πιο «επιστημονικά» το Blue Moon είναι το τρίτο ολόγιομο φεγγάρι σε μια εποχή τεσσάρων πανσελήνων.

Γιατί όμως αποκαλείται «μπλε»; Όχι βέβαια για το χρώμα του. Η ιστορία χάνεται σε μεσαιωνικές προκαταλήψεις και λαϊκές παραδόσεις. Το πιθανότερο εξάλλου είναι ότι η δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνος θα ανατείλει ντυμένη σε ροδαλές και χρυσές αποχρώσεις.

εμφάνιση σχολίων