0
1
σχόλια
346
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το προφίλ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με συμμετέχοντες από τις τρείς χώρες που προτιμούν την Ελλάδα
 
DOCTVGR TEAM
11 Ιουνίου 2025

Το προφίλ των επισκεπτών από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία στην Ελλάδα μας κάνει να σκεφτούμε πόσο απέχουν οι Έλληνες οικονομικά από αυτό. Ταξιδιωτικές συνήθειες, προϋπολογισμοί και μέθοδοι πληρωμής βρίσκονται στο μικροσκόπιο νέας έρευνας που διεξήγαγε η Ipsos για λογαριασμό της Visa, με φόντο τη φετινή τουριστική περίοδο στην Ελλάδα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε δείγμα 1.500 συμμετεχόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – τρεις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Αμερικανοί επισκέπτες προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος τόσο σε αριθμό όσο και σε τουριστική δαπάνη.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους; Με υψηλές προσδοκίες και πρόθεση για σημαντικές δαπάνες καταφθάνουν φέτος οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία στην Ελλάδα, ενισχύοντας δυναμικά την τουριστική κίνηση της σεζόν.

Οι Αμερικανοί επισκέπτες ξεχωρίζουν για τον υψηλό προϋπολογισμό τους, καθώς αναμένεται να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 3.040 ευρώ ανά άτομο – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ετήσιου εισοδήματός τους. Μάλιστα, αποτελούν τη βασική ομάδα για τον τομέα του πολυτελούς τουρισμού, επιλέγοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες και premium εμπειρίες.

Οι Βρετανοί τουρίστες σκοπεύουν να δαπανήσουν περί τα 1.900 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή το 11% του ετήσιου εισοδήματός τους, με έναν στους τέσσερις να δηλώνει πρόθυμος να αυξήσει το ποσό αυτό σε σχέση με το 2024.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι τουρίστες κινούνται πιο κοντά στο αμερικανικό πρότυπο, με μέση δαπάνη 2.550 ευρώ ανά άτομο – ποσοστό που επίσης ισοδυναμεί με το 11% του εισοδήματός τους.

Στο πεδίο των πληρωμών, οι φυσικές κάρτες παραμένουν κυρίαρχες για όλες τις ηλικίες. Παρ’ όλα αυτά, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα χρησιμοποιήσουν συχνότερα μετρητά για καθημερινές συναλλαγές μικρής αξίας, όπως εισιτήρια, τουριστικά σουβενίρ και χώρους στάθμευσης. Παρά την ευρεία αποδοχή των ανέπαφων πληρωμών – τις οποίες δηλώνουν ότι προτιμούν 7 στους 10 τουρίστες – περίπου το ένα τρίτο των επισκεπτών θα στραφεί περισσότερο στα μετρητά σε σύγκριση με τη χώρα προέλευσής του. Οι Γάλλοι, πάντως, είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν τα λιγότερα μετρητά.

εμφάνιση σχολίων