0
1
σχόλια
287
λέξεις
ΖΗΝ
Ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών που λαμβάνεται κάθε μέρα μπορεί να σταματήσει την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
13 Μαΐου 2024
Ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών που λαμβάνεται κάθε μέρα μπορεί να σταματήσει την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας και να προστατεύσει τις γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με τα Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Χάρβαρντ.

Η μελέτη περιελάμβανε δύο ξεχωριστές κλινικές δοκιμές (COSMOS-Web και COSMOS-Mind, που έχουν δημοσιευθεί) που δοκίμασαν συμπληρώματα πολυβιταμινών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα καθημερινά συμπληρώματα πολυβιταμινών βελτίωσαν τη μνήμη των συμμετεχόντων επιβραδύνοντας την απώλεια μνήμης κατά 3,1 χρόνια λιγότερο από τη χρονολογική τους ηλικία.

«Τα στοιχεία της αποτελεσματικότητας των καθημερινών πολυβιταμινών στη βελτίωση της μνήμης και στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης στις δύο μελέτες COSMOS είναι εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα πολυβιταμινών υπόσχονται ως μια ασφαλής, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή προσέγγιση για την προστασία της γνωστικής υγείας στους ηλικιωμένους», τόνισε η JoAnn Manson, Αμερικανίδα γιατρός και καθηγήτρια, γνωστή για την πρωτοποριακή έρευνα, την ηγεσία και την υπεράσπιση της στους τομείς της επιδημιολογίας και της γυναικείας υγείας.

«Με τα αποτελέσματα αυτών των δύο μελετών για τη γνωστική λειτουργία – και άλλες που θα έρθουν ακόμη ως μέρος του COSMOS – είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια μνήμης και τη γνωστική εξασθένηση», προσθέτει η JoAnn Manson.

Η μελέτη COSMOS Web περιελάμβανε περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια διαδικτυακή αξιολόγηση της μνήμης και της γνώσης κάθε χρόνο για 3 χρόνια.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού placebo, όσοι έλαβαν πολυβιταμίνη απέδωσαν σημαντικά καλύτερα στα τεστ μνήμης από τον πρώτο χρόνο, με σταθερά οφέλη κατά τη διάρκεια των 3 ετών πειραματισμού.

Με πληροφορίες από το ATSH-ANSA

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουνΔιαβάστε επίσης:
Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη;
Xοληστερίνη: Το σιωπηλό σύμπτωμα

10 υγιεινές προτάσεις snack
 
εμφάνιση σχολίων