0
1
σχόλια
514
λέξεις
ΖΗΝ
Δεν πρέπει να το αγνοήσετε
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Απριλίου 2024
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ένα άτομο με υψηλή χοληστερίνη έχει πάρα πολλή λιπαρή ουσία στο αίμα του, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες, προκαλώντας την απόφραξη τους.

Αυτό καθιστά την υψηλή χοληστερίνη σημαντικό παράγοντα κινδύνου για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να υποστείτε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Πολλοί άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη δεν γνωρίζουν καν ότι τα επίπεδά τους είναι πολύ υψηλά μέχρι να είναι πολύ αργά. Για τον λόγο αυτό, η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος», λόγω του τρόπου με τον οποίο μπορεί να «χτυπήσει» χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι πάσχει.

Έντονος πόνος στα πόδια, σημάδι της υψηλής χοληστερίνης. Σύμφωνα με την Daily Record, ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει την υψηλή χοληστερίνη θα μπορούσε να είναι ότι σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα και σας προκαλεί «έντονο» πόνο. Έτσι, εάν υποφέρετε συχνά από έντονο πόνο στα πόδια σας, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στη διατροφή σας.

Το Τμήμα Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι ο πόνος στα πόδια είναι πιθανό να προκληθεί από την υψηλή χοληστερίνη, επειδή η λιπαρή ουσία μπορεί να εμποδίσει την παροχή αίματος στο κάτω μέρος του σώματος.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως κρίσιμη ισχαιμία των άκρων και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια σας, δυνητικά δημιουργώντας έλκη και πληγές και προκαλώντας δυσάρεστους πόνους.

«Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων είναι μια σοβαρή απόφραξη των αρτηριών που μειώνει σημαντικά τη ροή του αίματος στα άκρα (χέρια και πόδια) και έχει εξελιχθεί σε σημείο έντονου πόνου, ακόμη και δερματικών ελκών ή πληγών. Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση της περιφερικής αρτηριακής νόσου και χρειάζεται ολοκληρωμένη θεραπεία από αγγειοχειρουργό», σημειώνουν οι ειδικοί.

Ο πόνος που προκαλείται από κρίσιμη ισχαιμία των άκρων μπορεί να σας ξυπνήσει ή να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε τη νύχτα, καθώς συχνά εκδηλώνεται όταν είστε ξαπλωμένοι. Μπορείτε, ωστόσο, να ανακουφίσετε λίγο από τον πόνο κρεμώντας το πόδι σας κάτω το κρεβάτι ή περπατώντας για λίγο, ώστε να επιτρέψετε στο αίμα να ρέει ξανά ελεύθερα.

Σε επαγρύπνηση για τα επίπεδα της χοληστερόλης. Προκειμένου να αποφευχθεί η απειλή της υψηλής χοληστερόλης, πρέπει πρώτα να υποβληθείτε σε εξέταση για την πάθηση, η οποία μπορεί να γίνει μέσω μιας δακτυλικής εξέτασης ή με λήψη αίματος από το χέρι σας. Υπάρχουν επίσης βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας και το NHS αναφέρει ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας. Σύμφωνα με το Heart UK μάλιστα, μπορείτε να τη βελτιώσετε αντικαθιστώντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη με εκείνα με ακόρεστα λιπαρά, όπως λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια όπως ως ελαιόλαδο.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τη χοληστερόλη, επομένως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να ενημερωθείτε για αυτή την επικίνδυνη λιπαρή ουσία, μαθαίνοντας τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε.

 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο oloygeia 


Διαβάστε επίσης:
Μπορούμε να προλάβουμε το Άλτσχάιμερ;
Κατάθλιψη: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το πού μένετε
Ο Νο 1 σιωπηλός σαμποτέρ της επιτυχίας
εμφάνιση σχολίων