0
1
σχόλια
403
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η Πάτσετ δεν υμνεί απλώς τα μικρά γεγονότα της ζωής μας. Υμνεί τις ίδιες τις “μικρές” ζωές». Απόσπασμα από το Τομ Λέικ της Αν Πάτσετ (εκδ. ΔΩΜΑ)
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
13 Μαΐου 2024
«Δεν υπάρχει τρόπος να τους εξηγήσω την απλή αλήθεια της ζωής: ότι μεγάλο μέρος της το ξεχνάς. Όλα τα επώδυνα, αυτά που κάποτε ήσουν βέβαιη ότι δεν θα κατάφερνες ποτέ να τα ξεχάσεις, δεν θυμάσαι πια ούτε πότε ακριβώς συνέβησαν. Αλλά και οι πιο συναρπαστικές περιστάσεις, οι πιο συγκλονιστικές χαρές, κι αυτές διαλύονται και σκορπίζονται και γίνονται μέσα σου κάτι άλλο. Κι ύστερα οι αναμνήσεις αντικαθίστανται από άλλες χαρές και μεγαλύτερες λύπες και, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, κι αυτές με τη σειρά τους παραγκωνίζονται, ώσπου ένα πρωί βρίσκεσαι να μαζεύεις κεράσια με τις τρεις ενήλικες κόρες σου, ενώ ο άντρας σου περνάει από δίπλα σας με το φορτηγάκι του, κι εσύ είσαι απολύτως σίγουρη πως έχεις όλα όσα ήθελες ποτέ απ’ τη ζωή σου».

«Δεν είναι ότι δεν έχω συναίσθηση των τωρινών και των μελλοντικών δεινών του κόσμου, απλώς ξέρω ότι αυτά τα δεινά συνυπάρχουν με το μουσκεμένο χορτάρι και τον ολόλαμπρο ουρανό που μόλις έχει πλυθεί από τη βροχή. Η ομορφιά και η οδύνη είναι εξίσου αληθινές. Αυτό μού το δίδαξε η Μικρή μας πόλη. Είχα απομνημονεύσει τα διδάγματά της πολύ πριν καταλάβω τη σημασία τους. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε που έπαψα να την υποδύομαι, η Έμιλυ παραμένει εδώ. Όλο το Γκρόβερς Κόρνερς είναι ακόμα μέσα μου».

Τομ Λέικ - Αν Πάτσετ, Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου, εκδ ΔΩΜΑ. Η Ann Patchett (1963) γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στο Τενεσσή των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε στο Sarah Lawrence College και στο Iowa Writers' Workshop. Αναγνωρίζεται ως μια απ' τις σημαντικότερες πεζογράφους της εποχής μας. Έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το PEN/Faulkner Award, το Orange Prize for Fiction, το Harold D. Vursell Memorial Award της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ υπήρξε φιναλίστ για το National Book Critics Award και, το 2020, φιναλίστ για το βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας. Το 2021 τιμήθηκε με το National Humanities Medal. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Αν Πάτσετ. Το 2011 ίδρυσε στο Νάσβιλ το φημισμένο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Parnassus Books. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της Μπελκάντο (Ωκεανίδα, 2001), Ο ποταμός των θαυμάτων (Μεταίχμιο, 2013) και Το ολλανδέζικο σπίτι (ΔΩΜΑ, 2021).

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν

 
Διαβάστε επίσης:
Αν Πάτσετ: «Το βιβλιοπωλείο αντεπιτίθεται»
Μακ Κάλερς: Θα προτιμούσαμε να αγαπήσουμε παρά ν' αγαπηθούμε
Καβάφης: Ιθάκη
εμφάνιση σχολίων