0
1
σχόλια
781
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η συγγραφέας άνοιξε το βιβλιοπωλείο Παρνασσός, όταν στην πόλη της απέμειναν μόνο οι αλυσίδες. Σήμερα λέει: «Δεν το ξέρετε; Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία επιστρέφουν. Είναι η νέα τάση»
 
DOCTV.GR
22 Νοεμβρίου 2023
«Μπορεί να ακούσατε τα νέα ότι τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία πέθαναν, ότι τα βιβλία πέθαναν, ότι ίσως ακόμα και η ανάγνωση πέθανε ―σ’ όλα αυτά απαντάω, κάθισε φίλε μου. Έχω μια ιστορία να σου διηγηθώ». Έτσι γράφει η Αν Πάτσετ στην αρχή του δοκιμίου της με τίτλο «Το βιβλιοπωλείο αντεπιτίθεται».

Η Αν Πάτσετ άνοιξε το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Parnassus (Παρνασσός) στο Νάσβιλ του Τέξας το Νοέμβριο του 2011. Στην ελληνική μυθολογία, γράφει η Πάτσετ, το όρος Παρνασσός είναι το σπίτι της λογοτεχνίας, της μάθησης και της μουσικής. «Είμαστε ο Παρνασσός του Νάσβιλ, προσφέρουμε καταφύγιο στους ντόπιους όλων των ηλικιών που μοιράζονται μαζί μας την αγάπη για το γραπτό λόγο». Άλλωστε, στο Νάσβιλ έχει κατασκευαστεί ένα αντίγραφο του Παρθενώνα, ενώ και η ίδια η πόλη αποκαλείται και Αθήνα του Νότου.

Η Πάτσετ περιγράφει ότι αποφάσισε να ανοίξει το βιβλιοπωλείο όταν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της πόλης έκλεισαν το ένα μετά το άλλο και τα μόνα που απέμειναν ήταν κάποιες αλυσίδες στα προάστια. Η Πάτσετ σκεφτόταν όλα αυτά τα βιβλιοπωλεία στα οποία σύχναζε και τα οποία επισκεπτόταν για να συζητήσει και να αγοράσει τα βιβλία της.

«Τάση είναι ό,τι αποκαλείς εσύ τάση. Φτιάξτε τα βιβλιοπωλεία και ο κόσμος θα έρθει».             

«Πώς συνέβη αυτό; Μας παραπλάνησαν τα ψηφιακά βιβλία; Μας παρέσυρε το τραγούδι της σειρήνας του Amazon και οι χαμηλότερες τιμές του; Σταθήκαμε απερίσκεπτοι. Αποτύχαμε να υποστηρίξουμε αυτά ακριβώς τα μέρη που είχαν φιλοξενήσει τα παιδιά μας τις ώρες που διάβαζαν ιστορίες και παραμύθια. Τα μέρη που φιλοξενούσαν τους συγγραφείς που έκαναν περιοδεία και που διοργάνωναν θερινές αναγνώσεις».

Όταν η Πάτσετ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει βιβλιοπωλείο στο Νάσβιλ, μαζί με τις Karen Hayes και Mary Grey James, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει περιοδεία στην Αγγλία για το βιβλίο της «Ποταμός των θαυμάτων». Εκμεταλλεύτηκε την περιοδεία για να συνομιλήσει με βιβλιοπώλες και θαμώνες και να κάνει όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούσε.

Η καλύτερη συμβουλή που της έδωσαν ήταν να τοποθετήσει το παιδικό τμήμα στο βάθος του βιβλιοπωλείου, ώστε αν τα παιδιά πάνε να το σκάσουν, οι γονείς να έχουν μπόλικο χρόνο να τρέξουν και να τα προλάβουν πριν φτάσουν στην πόρτα της εξόδου. Όταν την ρώτησαν για την μεγάλη επένδυση που έκανε, απάντησε: «Το βλέπω σαν ένα δώρο στην πόλη. Αυτό θέλω να δω στο Νάσβιλ, και αν όντως θέλω να ζω σε μια πόλη στην οποία θα υπάρχει βιβλιοπωλείο, τότε είμαι διατεθειμένη να πληρώσω γι’ αυτό».

Στην περιοδεία της όλοι ήθελαν να μιλήσουν για το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. Την καλούσαν δημοσιογράφοι και της έλεγαν ότι δεν μπορεί να μην έχει καταλάβει ότι τα βιβλιοπωλεία έχουν τελειώσει. Όμως και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έκαναν ό,τι είχε κάνει η Πάτσετ. Θυμούνταν τα αγαπημένα τους βιβλιοπωλεία και ήταν σκεπτικοί. Στο τέλος, λέει η Πάτσετ, κατάλαβε αυτό που ξέρουν όλοι στο χώρο της μόδας. Τάση είναι ό,τι αποκαλείς εσύ τάση. Έτσι πλέον απαντούσε σε όλους: «Δεν το ξέρετε; Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία επιστρέφουν. Είναι η νέα τάση».

Στο βιβλιοπωλείο «Παρνασσός» η Πάτσετ υπογράφει αντίτυπα, φτιάχνει κάρτες και παραγγελίες, συναντάει πελάτες και ανθρώπους που έρχονται απ’ όλη την Αμερική για να ψωνίσουν βιβλία, να την γνωρίσουν ή να δουν το ίδιο το βιβλιοπωλείο. Κάνει επίσης βίντεο στο TikTok με προτάσεις παλιότερων ή ξεχασμένων βιβλίων που αγαπάει.

Η Πάτσετ συνειδητοποίησε ότι «τώρα που μπορούμε να παραγγείλουμε οποιοδήποτε βιβλίο οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να χρειαστεί να αφήσουμε την οθόνη που έχουμε μπροστά μας, καταλάβαμε τι ήταν αυτό που είχαμε χάσει: την κοινότητα, την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, την πρόταση ενός έξυπνου αναγνώστη και όχι ενός αλγόριθμου, που μας λέει τι ψώνισαν οι άλλοι αγοραστές». Έγραψε μάλιστα και ένα άρθρο στους New York Times, στο οποίο προτείνει ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σε διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία θα ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους, λέει η Πάτσετ. «Φτιάξτε τα και ο κόσμος θα έρθει».

 
Το άρθρο δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ, που κυκλοφορεί το βιβλίο της Τομ Λέικ (Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου). Η Ann Patchett (1963) γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και μεγάλωσε στο Τενεσσή των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε στο Sarah Lawrence College και στο Iowa Writers' Workshop. Αναγνωρίζεται ως μια απ' τις σημαντικότερες πεζογράφους της εποχής μας. Έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το PEN/Faulkner Award, το Orange Prize for Fiction, το Harold D. Vursell Memorial Award της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ υπήρξε φιναλίστ για το National Book Critics Award και, το 2020, φιναλίστ για το βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας. Το 2021 τιμήθηκε με το National Humanities Medal. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το 2011 ίδρυσε στο Νάσβιλ το φημισμένο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Parnassus Books. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της Μπελκάντο (Ωκεανίδα, 2001), Ο ποταμός των θαυμάτων (Μεταίχμιο, 2013) και Το ολλανδέζικο σπίτι (ΔΩΜΑ, 2021). 



Διαβάστε επίσης:
Σαρτρ: Ο εγκαταλειμμένος άνθρωπος
Καμύ: Ξαφνικά ευτυχισμένοι
Ο Μίσσιος είπε
εμφάνιση σχολίων