0
1
σχόλια
451
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Οι Αρχαιολόγοι καταγγέλλουν χάος στα μεγάλα μουσεία. Μισές αίθουσες κλειστές, έλλειψη καθαριότητας και διαφάνειας
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
29 Απριλίου 2024
Από τη στιγμή που τα μουσεία Εθνικό Αρχαιολογικό, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Βυζαντινά Αθήνας και Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε νομικά πρόσωπα (ΝΠΔΔ), η λειτουργία τους έχει πληγεί δραματικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«Η κλοπή στο Βυζαντινό Αθηνών δεν είναι θέμα; Και δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ούτε το Μουσείο ούτε το Υπουργείο;»                                      

Σύμφωνα με την κα. Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρο του ΣΕΑ, οι μισές αίθουσες παραμένουν κλειστές, το ωράριο λειτουργίας έχει περιοριστεί δραστικά, από τις 8 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., σε περιόδους αιχμής.  «Είναι Πάσχα, και τα 5 μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, μαζί και ο Λευκός Πύργος, είναι ανοιχτά ως τις 3 το μεσημέρι αντί για τις 8 μμ που ήταν πάντα το ωράριο τέτοια εποχή. Οι επισκέπτες που θα πήγαιναν έως τις 8 λοιπόν, στριμώχνονται έως τις 3 μμ και μάλιστα σε περιορισμένες αίθουσες, γιατί οι μισές αίθουσες είναι κλειστές. Από τότε που έγιναν νομικά πρόσωπα ζούμε μια κατάσταση που δεν ζήσαμε ούτε στα μνημόνια. Φτάσαμε να μην ξέρουμε πότε τα μεγάλα μουσεία θα ξεκινήσουν το θερινό τους ωράριο»

Χάος και απογοήτευση για τους πολίτες και τουρίστες, οι οποίοι αναγκάζονται να συνωστιστούν σε περιορισμένους χώρους για να θαυμάσουν τα εκθέματα. Ο Κρίτων Πιπέρας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ξεναγών λέει: «Έχουμε ατέλειωτες ουρές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όχι μόνο, καθώς πολλοί τουρίστες κλείνουν τα εισιτήρια τους μήνες πριν. Όταν ωστόσο, φτάνουν στην Ελλάδα, δεν ξέρουν ούτε ποιες ώρες είναι ανοιχτά τα μουσεία ούτε αν θα είναι διαθέσιμη η συλλογή που επιθυμούν να επισκεφθούν, καθώς λόγω υποστελέχωσης πολλές αίθουσες είναι κλειστές».

Στα 5 Αρχαιολογικά Μουσεία υπάρχει ήδη το θερινό εισιτήριο, με διπλάσια τιμή.                               

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου, σύμφωνα με την κα. Κουτσούμπα, «δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας από τον Οκτώβριο» και πρόσφατα σημειώθηκε κλοπή,  «Στη Διαύγεια δεν υπάρχει σύμβαση καθαριότητας σε κανένα μουσείο. Στο Βυζαντινό ας πούμε έχουν από τον Οκτώβρη μία καθαρίστρια. Η κλοπή στο ίδιο Μουσείο δεν είναι θέμα; Και δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ούτε το Μουσείο ούτε το Υπουργείο. Δεν φταίει μόνο ο νόμος λοιπόν, φταίνε και οι διοικήσεις τους. Ο ΣΕΑ εντόπισε μια σειρά παραβάσεις οικονομικές, διοικητικές και άλλες στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και έκανε αναλυτική καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διαχείριση του 2023. Σας ενημερώνουμε ότι με βάση την καταγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα».

Η κατάσταση στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Απαιτείται άμεση παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία τους και να διασφαλιστεί η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
ΔΩΡΕΑΝ: Ημέρες Μουσείων
H Cindy Sherman στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη της Αθήνας
εμφάνιση σχολίων