0
1
σχόλια
361
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το παν είναι να παραμένει κανείς άνθρωπος. Δηλαδή σταθερός και διαυγής, και χαρούμενος» -Ρόζα Λούξεμπουργκ
 
DOCTV.GR
26 Μαρτίου 2024
«Κατά βάθος, νιώθω πολύ πιο ευχάριστα στη γωνίτσα ενός κήπου, όπως εδώ, ή σε έναν κάμπο ξαπλωμένη στα χόρτα, παρά σε ένα συνέδριο του κόμματος. Σε σένα μπορώ να τα λέω αυτά, αφού δεν θα τρέξεις να με υποψιαστείς ότι προδίδω το σοσιαλισμό. Το ξέρεις ότι παρ’ όλα αυτά ελπίζω να πεθάνω στο πόστο μου: σε μια οδομαχία ή σε ένα κρατητήριο.

Όμως, τα φυλλοκάρδια μου το ξέρουν πως ανήκω περισσότερο στα πουλιά παρά στους «συντρόφους» μου. Κι αυτό όχι επειδή βρίσκω στη φύση καταφύγιο και ξεκούραση. Αντίθετα μάλιστα, ανταμώνω μέσα στη φύση, όπως και ανάμεσα στους ανθρώπους, τόση σκληράδα σε κάθε μου βήμα που υποφέρω πολύ.

Κοίτα το λοιπόν να μείνεις άνθρωπος. Το παν είναι να παραμένει κανείς άνθρωπος. Δηλαδή σταθερός και διαυγής, και χαρούμενος παρ’ όλα αυτά, γιατί “οι κλάψεις” είναι κύριο χαρακτηριστικά της αδυναμίας, ο κόσμος είναι τόσο ωραίος, μ’ όλη την φρίκη του, και θάταν σίγουρα πιο ωραίος αν δεν τον βάραιναν οι αδύναμοι και δειλοί».

Ο κόσμος θα’ταν πιο ωραίος αν δεν τον βάραιναν οι αδύναμοι και δειλοί               

«Αχ! Και να 'ξερες, πόσο σε καταλαβαίνω, πόσο σε νιώθω, όταν κάθε ωραία μελωδία, κάθε λουλούδι, κάθε ανοιξιάτικη μέρα, κάθε φεγγαρόλουστη βραδιά, ξυπνά μέσα σου τη νοσταλγία σε ό,τι πιο ωραίο μπορεί αυτός ο κόσμος να σου προσφέρει. Και πόσο καταλαβαίνω πως είσαι ερωτευμένη με τον «έρωτα»

Γιατί για μένα, πάντοτε ο έρωτας ήταν πιο σημαντικός, πιο ιερός, από το αντικείμενο που τον ξύπναγε μέσα μου. Γιατί σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο σαν ένα αστραφτερό παραμύθι, γιατί η αγάπη κάνει να ξυπνά μέσα στην ανθρώπινη ύπαρξη, ότι πιο ευγενικό, ό,τι πιο ωραίο υπάρχει. Γιατί ανυψώνει ότι πιο κοινό και ταπεινό και το κοσμεί με πολύτιμα πετράδια, γιατί σε κάνει να ζεις σε μία μέθη, μία έκσταση...»


Ρόζα Λούξεμπουργκ, «Γράμματα από την φυλακή». Η Ρόζα Λούξεμπουργκ 5 Μαρτίου 1871 – 15 Ιανουαρίου 1919.  'Hταν Εβραία φιλόσοφος, μαρξίστρια πολιτική θεωρητικός και επαναστάτρια που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και αργότερα στο Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Εκεί σε βρίσκει η ποίηση
ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ: Εαρινή επιθυμία
Μπόρχες: Τίποτα δε φεύγει

 
εμφάνιση σχολίων